Sök på vår sajt  

Start
Dagbok
oSaigon
oDalat
oMui Ne
oMekongdeltat
oPhu Quoc
oHoi An

oHanoi
oHalong Bay

oSa Pa

Bilder
Fakta
Gästbok


 

 
  SA PA - TA VAN  

 

      25 februari 2008, måndag  
 

 


Idén med värmeelement under sängen fungerade. Trots att det var under 16 grader i rummet var sängen varm och skön. Men man kan ju fundera över hur effektivt det egentligen var. Vi som kommer från Sverige hat ju fått lära oss att vi inte skall ha soffan för nära elementet.

Vädret var fortfarande dimmigt. Jag åt en extra stadig frukost med tanke på vad som komma skulle.

Under gårdagens trekking var vi tre i vår lilla grupp men på morgonen backade det holländska paret ur. I stället tillkom en tjej från Australien. Gruppen bestod nu av två personer och vår guide, Lan. När vi traskade iväg var vi fem personer. Två Black Hmongkvinnor följde också med oss.

Jag var rädd att gårdagens trekking skulle sitta i knäna men de kändes ok. I stället var det benhinnorna som gav sig till känna, men inte värre än att det gick bra.

Vi följde en väg ett par kilometer nedåt. Sedan blev det en stig och vi fortsatte hela vägen nedför. Det var tidvis väldigt lerigt och halt med branta stup på sidan, flera hundra meter på vissa ställen.

Under dagen blev det allt varmare så vi fick ta av oss plagg efter plagg. Flickan från Australien och jag hade problem med att vi lerade ner våra byxben rätt ordentligt medan Hmongtanterna skuttade omkring med svarta benlindor av siden och sandaler utan att det syntes en lerfläck.

Vi gick hela förmiddagen och när vi kom till den servering där vi skulle äta lunch så var vi rätt så slut.

Där skildes Hmongkvinnornas och våra vägar. Som tack för att de ”eskorterat” oss förväntades vi köpa hemslöjd av dem. Jag satsade en tjuga medan australiensiskan inte ville köpa något och utsattes för ett hårt tryck av alla kvinnorna som samlats där. Hon skulle ha velat köpa något av en annan kvinna, men det var inte möjligt så det blev ingen affär.

Efter lunch var det en lätt promenad genom ett par byar fram till vårt Homestay.

Vi åt en god middag med värdfolket och drack risvin med värdinnan och ett par öl för att återställa vätskebalansen.

Lan, vår guide, provade för första gången en I-pod som australiensiskan, Rachel, hade med sig. Hon tittade också på bilderna som fanns på Rachels kamera. Hennes största intryck av världen därute var att det fanns så många motorcyklar på gatorna och att det inte fanns några berg.

Den sista nymodigheten hon provade var Rachels elektriska tandborste trots att Rachel inte verkade alltför entusiastisk över detta.

Vi sov uppe på vinden under ett moskitnät och på en tunn madrass på golvet.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[at]resbort[dot]com