Sök på vår sajt  

Start
Dagbok
oSaigon
oDalat
oMui Ne
oMekongdeltat
oPhu Quoc
oHoi An

oHanoi
oHalong Bay

oSa Pa

Bilder
Fakta
Gästbok


 

 
  LAO CAI - SA PA  

 

      24 februari 2008, söndag  
 

 
När jag steg av tåget i nattmörkret möttes jag av det organiserade kaos som är så typiskt för Vietnam. Jag hade på resebyrån fått ett kort med hotellets namn på. Min uppgift var att hålla upp kortet. En man dök upp med en namnlista, bockade av mig och skickade en grabb med min stora ryggsäck. Jag hängde på och kom till en buss som körde mig till hotellet i Sa Pa, där frukost väntade.

Utanför hotellet stod många kvinnor och flickor från Black Hmong och väntade på turisterna. En av flickorna, Mio, talade en utmärkt engelska trots att hon bara läste vietnamesiska i skolan. Hon skulle säkert kunna lära sin lärare i engelska ett och annat om hon någonsin kommer att läsa språket.

Jag, tillsammans med ett par från Holland, ingick i en liten grupp som skulle vandra tillsammans. Holländska flickan var ursprungligen från Kina. Vår guide, Lan, var ovanligt kort även bland Black Hmong, men hon var pratsam och trevlig.

Vi gick till en by längst ner i dalen och sedan till ett vattenfall och upp igen. Det var jättebrant men vägen bestod av en asfalterad väg som överfick i en stenlagd trappa. Jag gissar att det var en form av test om vi skulle klara av de kommande två dagarnas vandrande som skulle bli ännu mer ansträngande. Hela tiden mötte vi söndagsklädda bergsbor som var på väg till och från söndagsmarknaden.

Vi avslutade dagen med ett besök på marknaden. Tyvärr drog en tjock dimma in över staden vilket försvårade fotograferandet. På marknaden såg jag för första gången hundkött till salu.

Det knackade på dörren till hotellrummet och en hotellpojke kom in och sade att han skulle sätta på värmen. Under sängen fanns ett värmeelement och vid läggdags hade temperaturen i rummet stigit till 16 grader men sängen var rätt varm. Det var en okonventionell uppvärmningslösning.

Jag undrade hur kallt det skulle vara i morgon natt i Zay-byn där vi skulle övernatta.

Huyen, flickan jag träffat tidigare i Hanoi, besökte också Sa Pa tillsammans med två väninnor. De kom till mitt hotell vid sjutiden och vi pratade vid middagen tills matsalen stängde vid nio.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[at]resbort[dot]com