Sök på vår sajt  

Start
Dagbok
oSaigon
oDalat
oMui Ne
oMekongdeltat
oPhu Quoc
oHoi An

oHanoi
oHalong Bay

oSa Pa

Bilder
Fakta
Gästbok


 

 
  HANOI  

 

      22 februari 2008, fredag  
 

 
Direkt efter hotellfrukosten, som jag idag åt utan att frysa, beställde jag en resa till Sa Pa på den resebyrå som fanns i hotellets lobby.

Det blev nattåg till Lao Cai, gränsstad mot Kina därefter buss fyra mil till Sa Pa, två hotellnätter, buss och nattåg tillbaka igen. Kostnaden för hela kalaset blev ungefär 700 kronor och då ingick guide i SaPa.

Sedan gick jag till Vietcombanks huvudkontor och löste ut mina resecheckar.

Nästa projekt blev att köpa tandkräm. Jag försökte på ställen som sålde hårschampo, whitening hudcremer osv., men jag blev återigen tvungen att uppsöka varuhuset från igår. Jag köpte en barntub eftersom den var den enda lilla tuben. Säkerhetskontrollerna på flygplatserna godkänner bara små tandkrämstuber.

Runt den lilla sjön Hoan Kiem Lake fanns en massa vykorts-, t-shirts- och guideboksförsäljare. Idag talade jag länge med en tjej, 24 år, som var gravid i femte månaden. Hon var gift och hade en son på fem år som bodde i en by med sin mormor. Hennes mål var att hinna tjäna ihop ett par miljoner Dong på de tre månader som hon hade kvar innan hon måste åka hem till byn. Ett par miljoner motsvarade cirka 800 kronor.

Hon pratade bättre engelska än någon Vietnames jag dittills hade träffat trots att hon bara hade tre månaders skolgång totalt. Engelska hade hon lärt sig av turisterna. Hon längtade efter att få gå i skola, vilket förstås var helt otänkbart. Hon måste ju försörja sin familj.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[at]resbort[dot]com