Sök på vår sajt  

Start
Dagbok
oSaigon
oDalat
oMui Ne
oMekongdeltat
oPhu Quoc
oHoi An

oHanoi
oHalong Bay

oSa Pa

Bilder
Fakta
Gästbok


 

 
  HANOI  

 

      21 februari 2008, torsdag  
 

 
Jag vaknade till en blå himmel idag. Det var fortfarande kyligtnär jag gick och köpte tidningen men solen sken och vattnet på Hoan Kiem Lake var spegelblankt.

Jag ringde till Huyen, en flicka från Hanoi som läste på universitet, som jag mött på Internet och vi beslutade att träffas på kvällskvisten.

Jag tänkte fylla på den kulturella kvoten så jag besökte Kvinnornas museum. Museet hade två utställningar. Den första visade kvinnornas roll under befrielsekrigen mot fransmännen och amerikanerna.

Den andra visade kvinnor som trotsat fattigdom och elände och lyckats bra med att ta hand om familjen och ge barnen möjlighet att studera vidare.

Sedan gav jag mig in på ett projekt som jag var nära att ge upp. Jag behövde köpa blyerts till min stiftpenna. Det mesta säljs på en speciell gata i Hanoi, gravstensgatan, gatan för smågodis, gatan för leksakspapperspengar osv. Jag hittade inte penngatan. Till sist gick jag till finaste varuhuset och där fanns de, tillsammans med alla märkesvaror du kunde tänka sig.

Vid sjön Hoan Kiem Lake finns fotografer som tar kort av besökande vietnameser från landsbygden. De har äldre systemkameror för filmrullar som de snabbt framkallar i närheten så att besökarna får med sig korten hem. Med stigande levnadsstandard skaffar sig allt fler vietnameser små digitala kompaktkameror så framtidsutsikterna för fotograferna verkar dåliga.

Huyen kom till mitt hotell vid sjutiden och hon skjutsade mig på sin lilla mc till en restaurang nära West Lake där vi åt. Där fanns inte skymten av en västerlänning.
Hon beställde något som påminde om vårrullar, och en rätt med nötkött och nudlar. Till detta drack vi iste och allt smakade bra.

Sedan åkte vi till Tran Quoc Pagoda där det var fullt med människor. Det var nämligen första fullmånen på det nya året och man tände rökelse och bad böner om lycka och framgång inom alla olika områden. Vi fortsatte förbi Ho Chi Minh museet och Ho Chi Minh mausoleet, till Enpelarpagodan och sedan snabbt tillbaka till hotellet så att Huyen inte skulle bli utelåst av sin hyresvärd.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[at]resbort[dot]com