Sök på vår sajt  

Start
Dagbok
oSaigon
oDalat
oMui Ne
oMekongdeltat
oPhu Quoc
oHoi An

oHanoi
oHalong Bay

oSa Pa

Bilder
Fakta
Gästbok


 

 
  CAT BA - HANOI  

 

      20 februari 2008, onsdag  
 

 
Eftersom jag skulle med en båt ut i Halong Bays arkipelag, en båt som avgick 08:00 så steg jag upp i god tid, åt frukost och blev skjutsad till båten. Där fick jag vänta drygt en timma på mina medpassagerare, tre amerikanska ungdomar som inte hade någon brådska.

Vädret var ok, mulet men det blåste inte så mycket. Kalkstensformationerna var vackra.

Amerikanerna hade beställt kajaker eftersom de skulle paddla. Jag avstod för jag fasade för att tappa kameran i vattnet eller bara få vatten i den.

En av ungdomarna, en grabb, hade aldrig paddlat. Han började med en cirkel och kom tillbaka till båten. Jag undrade om de skulle komma tillbaka någonsin; jag hade en båt vi skulle byta till för att ta mig till Halong Bay Town.

De kom tillbaka, ordentligt försenade förstås, och vi åt lunch som hade tillagats ombord. Fisk, bläckfisk, jordnötter, ett par vegetariska rätter och ris.

När vi skulle fortsätta ville motorn inte starta så det tog ytterligare tid innan vi kom iväg. Detta innebar att vi inte hann med grottbesöket som var inplanerat utan vi satte kurs mot den båt som jag skulle byta till.

Båten tog inte emot mig, men skepparen lyckades på mig med på en annan båt som hade chartrats av en fransk far med son. Vädret hade förbättrats under lunchen och vi såg solen för första gången på länge. Jag hade hoppats att det skulle klarna, men diset ökade snarare. Det var i alla fall skönt att kunna ta av sig något lager kläder.

Halong Bay Town är inte en stad utan två stadsdelar på var sin sida av ett sund. I min resehandledning var allt rätt enkelt; ” Se till att du hamnar på en båt som går till Bai Chay. Busstationen Mien Tay, där bussarna till Hanoi avgår, ligger nära piren och det finns många hotell i närheten. Det går en färja över sundet till den andra stadsdelen, Hon Gai, men det finns ingen anledning att besöka den”

Jag hade planerat att stanna en natt på hotell i Bai Chay innan jag återvände till Hanoi.

Verkligheten blev denna: Den båt jag hamnat på gick till Hon Gai. En stor vacker hängbro hade byggts över sundet. Efter mycket om och men lyckades jag få en motorcykel att skjutsa mig med mina två ryggsäckar till busstationen Mien Tay på andra sidan sundet. Busstationen låg vid den nya vägen, en halvmil från Bai Chay.

Toan på busstationen var stängd, jag var jättehungrig det var långt till närmaste hotell…

Så här blev det, jag lättade på trycket bakom busstationen, köpte en bussbiljett till Hanoi, ringde hotell Camellia och skaffade ett rum en natt tidigare, satte mig på bussen och köpte två baguetter på bussen av en försäljare just innan den avgick.

På bussen träffade jag en engelsktalande husritare/arkitekt. Han lyckades få bussen att stanna på den livligt trafikerade huvudvägen i närheten av mitt hotell, och så följde han mig fram till hotellet. Snacka om vänlig man.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[at]resbort[dot]com