Sök på vår sajt  

Start
Dagbok
oSaigon
oDalat
oMui Ne
oMekongdeltat
oPhu Quoc
oHoi An

oHanoi
oHalong Bay

oSa Pa

Bilder
Fakta
Gästbok


 

 
  SAIGON - HOI AN  

 

      6 februari 2008, onsdag  
 

 


Jag åt min frukost på backpackergatan Pham Ngu Lao för att jag skulle få syn på en tidningsförsäljare. Det finns inget ställe i närheten som de närboende känner till som säljer engelskspråkiga tidningar, men det finns tre försäljare som vandrar runt och säljer Vietnam News. De vanliga försäljarna kom, de som sålde solglasögon, cigarettändare, böcker, resehandböcker och så förstås tiggarna. Det var kvinnor med spädbarn, mannen med ett ben och en arm som förflyttade sig med hjälp av en rullbräda, mannen utan ben. Ingen tidningsförsäljare kom. Då kom jag att tänka på att det var nyårsafton i Vietnam och det kanske inte fanns några.

Jag gick genom de smala gränderna i kvarteren nära hotellet. Varje kvadratmeter av centrala Saigon är bebyggd.
Jag tog en taxi till flygplatsen och gatorna var nästan tomma. I alla fall med Saigonmått mätt. Alla verkade vara inom hus för att förbereda festligheterna, eller så hade de rest till sina hembyar.

På flygplatsen var det fullt och köerna ringlade sig långa vid incheckningen. Jag hade fått veta att jag skulle vara där två timmar före planets avgång. Allt gick bra. Planet var stort och det gick lätt att få en taxi med taxameter i Da Nang som körde mig till Hoi An, 33 km. Chauffären släppte av vid det hotell som resebyrån i Saigon bokat men kommenterade valet. Det är inte något bra hotell, sa han. Han hade rätt.

På hotellet påstod man att de inte hade fått något meddelande om att jag skulle komma och de hade definitivt inte fått någon betalning. De hade inte heller något rum ledigt. Det blev en lång palaver. Jag var trött, hungrig, törstig och förbannad.

Det hela slutade med att killen i receptionen skjutsade mig på sin mc till ett annat hotell som hade ett ledigt rum. Jag åt ute på stan och det var kyligt utomhus. Hoi An ligger längre norrut och folket hade tröjor eller jackor på sig. Det var rätt livligt ute med många smällare eftersom det var nyårsafton.

Råd till andra resenärer: betala på hotellet, inte på resebyrån.
         

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[at]resbort[dot]com