Sök på vår sajt  

Start

Dagbok från Portugal
oDag 1, Lissabon
oDag 2, Lissabon
oDag 3, Lissabon
oDag 4, Lissabon
oDag 5, Lissabon
oDag 6, Lissabon
oDag 7, Sintra
oDag 8, Lissabon
oDag 9, Lissabon

Tips & fakta
oKlimat & Väder
oLänkar
oResebyråer
oValuta

Bilder

 

 
  Lissabon dag 3  

 

       Onsdag den 31 december, Nyårsafton  
 


En vakt utanför presidentens palats i Belém


Kyrkan vid Mosteiro dos Jerónimos

 


Kyrkfönster i Mosteiro dos Jerónimos

 


Fyrverkeri på Nyårsaftonen

 
Vi tar bussen ner till Rossio och promenerar mot Praça do Comércio. På vägen köper vi var sitt paraply eftersom det regnar ordentligt idag. Det är lätt att hitta ett paraply i Lissabon eftersom det står paraplyförsäljare på många platser. Många affärer är stängda i dag, nyårsafton.

Spårvagnen mot Belém är knökfull. Vi ställer oss i en kö till Mosteiro dos Jerónimos. Klostret byggdes när Vasco da Gama återvänt efter att ha funnit vägen till Indien. Det är flera hundra i kön så vi beslutar att avbryta köandet och i stället gå in i den intilliggande kyrkan. Den är otroligt vacker och vi fotograferar ett tag inne i kyrkan ett tag.

Eftersom det finna massor av turister finns också MacDonalds och Starbucks i närheten. Annars ser man inte så mycket av den sortens internationella företag i Lissabon. Vi dricker kaffe på Starbucks och promenerar en stund nere vid Tejofloden.

Vi gjorde av med så mycket pengar på gårdagens Fadobesök så vi handlar vin, ost, skinka och bröd till vårt eget nyårsfirande. Många restauranger kommer att vara stängda i eftermiddag och kväll så vi får äta på hotellrummet. Tur att vi har en Leatherman Flair...

Vi ser litet på TV från damernas 10 km i Ski de Tour. Det känns litet märkligt eftersom vi upplever att det är vår i luften. Fåglarna kvittrar och det doftar gott i regnet.

När vi äit vår nyårssupé känner vi oss (läs A-M) lite lata och därför utesluter vi nyårsfirandet nere vid Praça do Comércio. I stället går vi vid elvatiden mot mera näraliggande Praça Marquês de Pombal, ett stort torg med en staty i närheten.
Där händer ingenting, men vi ser folk som går nerför den breda avenyn ner mot centrum. Vi hänger på.

Det blir fler och fler människor och efter nästan en timmes promenad i folkströmmen är vi till slut lika fullt nere vid Praça do Comércio. Det är otroligt mycket folk där. Jag gissar på hundratusen! Fyrverkeriet är helt fantastiskt och ackompanjeras av musik genom en enorm ljudanläggning. Trots trötta ben ar vi glada att vi fått tillfälle att uppleva detta.    

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[at]resbort[dot]com