Sök på vår sajt  

 

Start

Dagbok från Portugal
oDag 1, Lissabon
oDag 2, Lissabon
oDag 3, Lissabon
oDag 4, Lissabon
oDag 5, Lissabon
oDag 6, Lissabon
oDag 7, Sintra
oDag 8, Lissabon
oDag 9, Lissabon

Tips & fakta
oKlimat & Väder
oLänkar
oResebyråer
oValuta

Bilder

 

 
  Lissabon dag 1  

 

       2008-12-29  
 


Lissabon från Castelo São Jorge med bron Ponte 25 de Abril i bakgrunden

Spårvagnar på de trånga gatorna i stadsdelen Alfama

Residencia Mar dos Acores, vårt hotell

 


Hotellrummet saknar uppvärmning. Det är 16 grader varmt när vi stiger upp, en sovtemperatur som A-M brukar uppskatta. Dock inte denna natt. Duschen har varmt vatten och hotellets frukost är bra.

Vi tar buss 290 ner till Praça do Comércio, ett stort torg med en ryttarstaty nere vid Tejofloden. Vi planerar förresten att vänta ut det nya året här eftersom det i vår turistguide står att detta görs med fantastiska fyrverkerier. Vi får väl se...

Det regnar mest hela dagen och sikten är därför inte så bra, men vi beslutar att besöka ett par högt belägna utsiktspunkter i staden. Först promenerar vi till Sé, en katedral från 1100-talet som byggts över en moské när portugiserna erövrat Lissabon från morerna. Fyra jordskalv senare är den en blandning av olika byggnadsstilar.

Vi fortsätter i regnet upp till Castelo São Jorge med en ”sagolik" utsikt över staden. Utsikten är vacker även i dag, men den är svår att fånga med kamera. Vi promenerade tillbaka till Praça do Comércio, och benen börjar kännas möra eftersom Lissabon är mycket kuperat.

Efter kaffe och smörgås tar vi därför spårvagn upp till nästa utsiktspunkt, Miradouro da Graça. Det var ungefär samma utsikt och samma dis så vi åkte spårvagn och sedan buss hem till hotellet.

Hotellet har ett trådlöst närverk som är gratis!!! Enda kruxet är att man måste sitta nere vid receptionen för det är ett synnerligen lokalt nät.

Jag berättar för mannen i receptionen att vi inte kan använda vår TV. Han kommer upp efter en stund och frågar efter fjärrkontrollerna till TV:n och till luftkonditioneringen. Vi har varken den ena eller den andra. De skulle vi fått vid incheckningen i går kväll. Han kommer tillbaka med två kontroller. TV:ns fungerar inte men vi kan styra TV:n manuellt. Den stora vinsten är att vi har värme eftersom luftkonditioneringen är av den sorten som både ger både kyla och värme.

Vi äter grillspett och delar på en flaska vin på en restaurang, Pepes, i närheten. Sedan tar vi en promenad runt kvarteret innan vi nattar.

Vi vänjer oss successivt med mögellukten. Den känns nu bara en stund när vi kommer in i rummet utifrån.

              
 
| UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[at]resbort[dot]com