Sök på vår sajt  

Start

Dagbok

Fakta & tips
o Klimat & väder
o Kambodjas historia
o Pass & visum
o Tidsskillnad
o Valuta & banker
o Helgdagar
o Vart kan man resa?
o Kratie
o Siem Reap & Angkor
oo Wat
o Phnom Penh
o Kampot
o Sihanoukville

Gästbok

Bilder


 
Valuta och banker i Kambodja
 

 

  Valuta 

Kambodjanska riel är den officiella valutan I Kambodja, men den amerikanska dollarn är den valuta som används och som är mest användbar för den vanliga besökaren i Kambodja. På de flesta hotell och restauranger, affärer, taxibilar, bussar och flygplatser anges priserna i USD.

     
 

För små trasaktioner, mindre än en dollar, används oftast riel och växelpengar, mindre än en dollar, är också nästan alltid riel. Du bör alltid ha riel tillhands när du skall åka motorcykeltaxi eller handla småsaker.

Mynt finns inte I Kambodja, bara sedlar. Sedlar finns i valörerna 50, 100, 500, 1000, 2000, 5000, 10 000, 50 000 och 100 000 riel, och den klart röda sedeln för 500 riel och 1 000 riel-sedeln är de vanligaste. 500 riel motsvarar 2 kronor och 1 000 alltså cirka 4 kronor (apr -09).

 
 
     
     
 

Banker

Det finns banker i alla landets provinshuvudstäder, som Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Kampot och Battambang.
På banken kan man ta ut pengar från bankkort, och de flesta accepterat Visa-kort. Man växlar också valuta, löser in resecheckar och man kan telegrafera pengar. ANZ Royal Banks, Canadia och SCB Banks har internationella uttagsautomater.
Öppettiderna är oftast 08:00 – 15:00 eller 16:00, måndag till fredag. Uttagsautomaterna är öppna dygnet runt.


Valutaväxlare

Valutaväxlare erbjuder en något bättre kurs än bankerna. Det finns många och de hittas oftast på de traditionella marknaderna där det för det mesta finns en speciell plats för penningväxlare och guldförsäljare.

Kontrollera dollarsedlarna noggrant. Trasiga rielsedlar accepteras men minsta lilla skada på en större dollarsedel, särskilt 20-, 50- och 100-dollarssedlarna, innebär att den är oanvändbar i Kambodja. Varken banker, penningväxlare eller någon annan kommer att ta emot den.

Kreditkort

Kreditkort accepteras i de större turiststäderna och på de flesta finare hotell, affärer och restauranger. De accepteras i allmänhet inte utanför Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville och kasinon i Poipet.
Visa, Mastercard och JCB är de kort som accepteras på flest ställen.

Resecheckar

Resecheckar accepteras av de flesta bankerna. Även på större hotell och restauranger och hos några valutaväxlare kan man lösa in dem. Amex utställda i USD är de som är mest accepterade.

 
 
 
                 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[snabel-a]resbort[punkt]com