Sök på vår sajt  

Start

Dagbok

Fakta & tips
o Klimat & väder
o Kambodjas historia
o Pass & visum
o Tidsskillnad
o Valuta & banker
o Helgdagar
o Vart kan man resa?
o Kratie
o Siem Reap & Angkor
oo Wat
o Phnom Penh
o Kampot
o Sihanoukville

Gästbok

Bilder


 
Klimat och väder i Kambodja
 

 

 
Kambodja ligger i Sydostasien, i den tropiska zonen, och det är varmt till hett året om med omväxlande perioder av monsunregn och torrt väder.

November – februari, kyligt och torrt
Genomsnittstemperaturen på dagen är runt 25 grader och ibland sjunker nattemperaturen under 20 grader. Monsunregnen avtar under oktober och november och har vanligtvis upphört helt i mitten av november. Den här perioden anses allmänt vara bästa tiden att besöka landet, med december och januari som erbjuder årets bästa väder. Lagom varma dagar, blå himmel, inget regn, lätta vindar och ljumma kvällar. Badtemperaturen i Sihanoukville idealisk, och det är perfekt att besöka templen nära Siem Reap. Temperaturen börjar stiga under februari och det förekommer korta regnskurar på eftermiddagarna.

Mars – maj, hett och torrt
Den torra perioden fortsätter, nederbörden kommer bara som korta eftermiddagsskurar som sakta ökar i intensitet och frekvens under dessa månader. Under den här tiden har vattendrag och sjöar mycket låg nivå vilket medför stora svårigheter för färjor och båtar. De blir opålitliga och restiderna ökar dramatiskt. Å andra sidan är landtransporter som buss, taxi och motorcykel mycket mera pålitligare och snabbare eftersom de inte hindras av översvämningar. Temperaturen stiger stadigt och når sin kulmen i april och maj innan monsunregnen börjar. Februari och mars är fortfarande temperaturen behaglig men i mitten av april stiger dagstemperaturen till närmare 40 grader, särskilt inne i landet i områden som Siem Reap. Det är ofta vindstilla den här tiden på året, solen är intensiv och luften blir disig på grund av den ökande luftfuktigheten. Fastän det ibland är riktigt hett gör avsaknaden av regn ändå att det är en bra tid att besöka tempel och stränderna.

Juni – augusti, hett och regnigt
Den heta perioden fortsätter men temperaturen blir ganska snabbt dämpad när monsunregnen börjar under maj och juni och kyler av den heta, fuktiga luften, om än inte så mycket. Monsunregnen är rätt förutsägbara i hela landet. De uppträder normalt på eftermiddagarna eller på kvällen, och eftermiddagsregnen räcker oftast bara ett par timmar vilket gör det enkelt att planera sin dag särskilt om du besöker templen eller gör utflykter. Templen vid Angkor kommer bäst till sin rätt under regntiden eftersom dammar och kanaler är vattenfyllda och speglar byggnadsverken, djungeln är grönskande och fukten framhäver färgerna på de moss- och lavtäckta stenblocken. Båtturer blir lättare och mera pålitliga allt eftersom säsonger framskrider och nivåerna på vattendrag och sjöar stiger. Framkomligheten på vägarna försämras på grund av att de ibland blir översvämmade eller tom bortspolade. Monsunregnet uppträder på ett annorlunda sätt vid kusten. Där är regnen mera frekventa och, när de når sin höjdpunkt, kan de hålla på i dagar i sträck. Å andra sidan kan det också vara uppehåll i dagar.

September – oktober, kyligt och regnigt
Temperaturen börjar inte sjunka förrän under oktober eller november, men det är ändå mindre hett än under den varmaste perioden. I september ligger den på 35 grader och sjunker sakta under de följande månaderna. I oktober har den sjunkit till runt 30 grader. I september passerar regnperioden sin höjdpunkt. Det regnar fortfarande regelbundet och intensivt i september men i oktober har regnen normalt avtagit ordentligt. I slutet av oktober har regnen i stort sett upphört och den bästa tiden att besöka Kambodja börjar.

 
 
Vädret i Siem Reap
         
  Click for Battambang, Cambodia Forecast      
 
Vädret i Phnom Penh
         
  Click for Phnom Penh, Cambodia Forecast       
                 
 
Vädret på några andra platser i Kambodja just nu:
 
 


Battambang

Kampot

Kompong-Cham

Kos Kong

Krakor

Sihanoukville

Stung Treng

Svay Rieng

             
 
 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[snabel-a]resbort[punkt]com