Sök på vår sajt  


Start

Dagbok

Fakta & tips
o Klimat & väder
o Kambodjas historia
o Pass & visum
o Tidsskillnad
o Valuta & banker
o Helgdagar
o Vart kan man resa?
o Kratie
o Siem Reap & Angkor
oo Wat
o Phnom Penh
o Kampot
o Sihanoukville

Gästbok

Bilder

 
Helgdagar i Kambodja
 

 

 

De flesta röda dagarna infaller på samma datum varje år. Vissa helgdagar, som det kambodjanska nyåret, Visakhaboja, Kungliga plöjningsceremonin, Prachum Ben och Vattenfestivalen följer månkalendern och flytta några dagar framåt eller bakåt varje år.

Vissa helgdagar som inte är röda dagar i Kambodja, som det kinesiska nyåret, firas nästan lika mycket som röda dagar.

1 januari, den internationella nyårsdagen. 

7 januari, Frihetsdagen (Liberation Day)
Denna helgdag firas till minne av de Röda Khmerernas fall den 7 januari 1979 och hedrar de som dödades under de Röda Khmerernas välde och de som offrade sina liv för att återta landet. Färgglada ceremonier hålls vid Självständighetsmonumentet (Vimean Ekareach.)

Januari, Kinesiska nyåret
Det Kinesiska nyåret är inte någon officiell helgdag i Kambodja men det firas ändå, främst bland kineser och de som är av kinesisk härkomst, samt bland de som har vietnamesiskt ursprung. Helgens färger är gult och rött och man dekorerar bostäder och arbetsplatser i dessa färger.
 Man förbereder festliga offergåvor som består av gris, olika drycker, frukter, cigaretter och andra godsaker.

Traditionella lejondansare ses flera dagar runt nyårsdagen på gator i städerna, både i hemmen och på företagen.  På natten till nyårsafton samlas människor vid templen för  att frambära sina offer. Wat Phnom är en av de mest besökta och populära templen, särskilt vid midnatt.

Februari, Meak Bochea, Magha Puja
Meak  Bochea infaller  vid första fullmånen i tredje månvarvet. Denna högtid högtidlighåller ett tal som Buddha gav inför 1 250 upplysta munkar som kommit för att lyssna till honom utan att först ha fått någon kallelse till mötet. I talet fastlade Buddha reglerna för de första klostren och förutsade sin egen död.

8 mars, Internationella kvinnodagen

April, Khmernyåret (Chaul Chhnam Thmey)
Tillsammans med Ph'chum Benh och Vattenfestivalen är det kambodjanska nyåret är en av de viktigaste och mest populära högtiderna, en högtid när folket besöker templet. Under veckorna fram till nyåret leker barn och ungdomar speciella lekar på gatorna. När nyårsafton är inne ställer man fram vackra offergåvor av mat, dryck och rökelse på ett palmprytt bord framför hemmet och nyåret infaller vid den tidpunkt som anges i månkalendern, inte nödvändigtvis vid midnatt. Det nya året kastar man vatten och mjöl på vänner och förbipasserande, och även om den seden motarbetas i städerna, ser man fortfarande många glatt kasta vatten i området kring Wat Phnom vid nyåret.

1 maj, Arbetarrörelsens internationella högtidsdag

Maj, Visaka Bochea Day
Trots att den ofta kallas för "Buddhas födelsedag" handlar högtiden om Buddhas födelse, hans upplysning och död. De troende går till templet och frambär sina offer. De gör goda gärningar och idkar välgörenhet. En färgglad och hektisk dag vid templen.

Maj, Kungliga Plöjningsceremonin (Bonn Chroat Preah Nongkoal)
Med den Kungliga Plöjningsceremonin inleds regnperioden och därmed planteringssäsongen. I en ceremoni som leds av kungen eller någon annan hög tjänsteman, plöjer vackert smyckade, heliga kor en helig fåra och korna leds sedan till magasin som innehåller ris, majs, bönor och andra livsmedel. Beroende på den mängd och i vilken ordning korna äter maten görs sedan prognoser på hur årets skörd kommer att bli. Ceremonin hålls vanligen bredvid det kungliga palatset, framför Nationalmuseet.

Maj 13-14-15, Kungens födelsedag
Hans Majestät Preah Bat Samdech Preah Boromoneath Norodom Sihamonis födelsedag.

1 juni, Internationella barndagen

18 juni, Kungamoderns födelsedag
Hennes Majestät Samdech Preah Reach Aka Mohesey Norodom Sihanouk Monineaths födelsedag

September, Bonn Pchum Ben
Pchum Ben firas i en anda av andlig vördnad och högtidlig förväntan i hela landet. Tillsammans med Khmernyåret och Vattenfestivalen, är Pchum Benh en av de viktigaste röda helgerna under året. Det är en högtid då man hedrar och vårdar förfädernas andar, som sägs återvända till jorden under denna period. Man besöker tempel och offrar mat, rökelse och pengar för att mildra andarnas börda. Detta är en färgglad, fotovänlig tid vid templen. Alla statliga kontor och många affärer har stänga under högtiden.

24 september, Konstitutionens dag

23 oktober, Fredsavtalet om Kambodja i Paris (Inte längre en officiell helgdag.)

29 oktober, Kröningsdagen
 Årsdagen av kung Norodom Sihamonis kröning. Palatset är upplyst i mörkret och ser alltid som vackrast ut under denna högtid.

31 oktober, Kungafaderns födelsedag
Hans Majestät Konungen fader Norodom Sihanouks födelsedag.

November, Vatten- och Månfestivalen,Bonn Om Touk,
Högtiden kallas också Vattenfestivalen och The Boat Race Festival. Den firar att vattnet börjar flyta i andra riktningen i  Tonle Sap-floden och markerar början av fiskesäsongen. Traditionella långbåtar tävlar på Tonle Sap-floden mitt framför det kungliga palatset. Dussintals färgglada roddbåtar tävlar om priser och utmärkelser. Fyrverkerier och en vattenburen parad av upplysta pråmar kan ses i början av kvällen. Människor och försäljare fyller parkerna längs  flodens parker för att titta på tävlingarna och hela området har en karnevalsstämning. Den bästa utsikten har man från hotellets balkonger och restauranger.

9 november, Självständighetsdagen
 Färgglada ceremonier hölls vid självständighetsmonumentet på morgonen. Fyrverkerier hålls vid flodstranden på kvällen.

10 december, Dagen för mänskliga rättigheter

 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[snabel-a]resbort[punkt]com