Sök på vår sajt  


Start

Fakta & tips

Dagbok
Siem Reap
Battambang
Pursat
Phnom Penh
Kratie
Phnom Penh
Kampot
Sihanoukville

Gästbok

Bilder

 
  Phnom Penh - Kampot  

 

      12 maj 2009, tisdag  
 

 
Så här ser en modern ung man från Kambodja ut om han inte kroppsarbetar utan jobbar som konduktör, på restaurang eller med liknande jobb:

Han har svart hår som är relativt kortklippt. Man ser sällan ungdomar som ser ”oklippta” ut. I håret har han frisyrgelé som han formar till en bakåtstruken eller igelkottsliknande frisyr. I storstaden kan det vara blekt eller slingat med ett närmast rödhårigt resultat.

På överkroppen har han en ljus skjorta med långa ärmar. Den är mönstrad med diskreta ränder eller rutor. Skjortan är inte nedstoppad i byxorna. Byxorna är av modellen chinos eller "trasiga" Jeans, och får hos en del hasa ner en bit. Han har strumpor på sig och skor. Svarta skor som är tvärt avklippta längst fram och de är m y c k e t långa. Med det sätt att gå som flip-flopsandaler sedan barnsben skapat, ser det rätt roligt ut när han kommer gående, litet svajigt och med fötterna utåt.

Man ser honom ofta studera sig själv i en spegel. Finns inte andra duger mopedens backspegel. Om mopeden har en sådan förstås.

Viktigaste tillbehöret, förutom mobiltelefonen är kulspetspennan i skjortfickan

Han har minst en lång nagel, oftast tumnagel, med det finns pojkar som har alla naglarna långa. Har han skäggväxt så skaffar han ett klädsamt skägg, kanske en mustasch eller hakskägg eller eventuellt polisonger. Asiaterna har ofta rätt klen skäggväxt så odlingen får bli där det finns förutsättningar.

Flickorna då? Sanningen att säga har jag inte tittat så mycket på flickor. Kanske jag skulle ta mig en titt någon dag.

Det är femton mil mellan Phnom Penh och Kampot. Resan som bör ta två timmar tar fem. Jag vet inte vilka vägar vi åker, men det är inte de närmaste. Resan är torr om än något trång. Jag hamnar bredvid en mycket stor franskspråkig man så under dessa timmar sitter jag lutad ut i mittgången.

Sedvanligt kaos utbryter när bussen stannar och jag hamnar på ett hotell vid floden som rinner genom staden.

Kampot är en liten rätt sliten stad. Kanske det beror på att de Röda Khmererna inte förstörde staden lika mycket som de gjorde t.ex. med Phnom Penh. Huvudstaden bombades och sattes sedan i brand, så många byggnader har byggts efter 1979. Här ser nästan alla hus ut att vara i behov av reparationer och ommålning.

Varje by och stad har en marknad där man handlar dagens mat. Från byarna runt om kommer man med sina varor, och handeln är som livligast i gryningen.

När jag går till det Internetcafé jag hittar under eftermiddagen så ser jag en byggnad som ser ut som marknader brukar se ut, men den verkar vara övergiven. Jag frågar mannen på caféet och han berättar att det var den gamla marknaden och att den inte hade använts sedan tiden före Pol Pot. Under hans styre förekom inte någon marknadshandel, folk tilldelades en mager ranson och arbetade från före gryningen till sjutiden på kvällen då det blev kolsvart. Riset man odlade sändes till Kina.

När man började om med marknadshandel flyttade man den till en annan plats. Han berättar också att staden blev förskonad från bombningar medan grannstaden Kep, där de rika Phnom Penh-borna hade sina sommarvillor blev i det närmaste helt förstörd. 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[snabel-a]resbort[punkt]com