Sök på vår sajt  


Start

Fakta & tips

Dagbok
Siem Reap
Battambang
Pursat
Phnom Penh
Kratie
Phnom Penh
Kampot
Sihanoukville

Gästbok

Bilder

 
  Battambang - Pursat  

 

      3 maj 2009, söndag  
 

 

 
Kambodja har två valutor. Den inhemska valutan är riel. 1 000 riel motsvarar cirka två kronor. Den använder man för mindre inköp, mat, dryck och en del transporter som med motorcykeltaxi. När det blir tal om större affärer som hotellnätter och bussresor gäller den US dollar.

En dollar motsvarar cirka 4 000 riel. Om något kostar två och en halv dollar och du betalar med en femdollarssedel får du tillbaka 10 000 riel. Dollar kan inte delas upp i mindre delar utan du får växeln i riel. I förra exemplet kan du i stället få tillbaka två dollar och 2 000 riel. Enkelt eller hur. Jag får tänka och räkna flera gången när jag får tillbaka pengar.

Jag har lämnat min solhatt någonstans under gårdagen. När solen slutar skina och det blir mörkt är det lätt hänt. Den känns som en kär gammal vän som jag nu förlorat. Den har följt mig troget i Vietnam och nu både i Thailand och i Kambodja.

Jag packar ihop mina tillhörigheter och bär ner dem i receptionen. Där frågar jag efter vägen till närmaste marknad där de säljer kläder. Jag går runt i stånden och finner ett som har hattar, men som jag misstänkt så finns ingen i storleken för äldre herrar från Europa. De är alla alldeles för små. Jag får vänta tills jag kommer till Phnom Penh där de säkert har marknader som vänder sig till turister.

Jag åker med en landsvägsbuss från en busstation nära hotellet. Den är tjugofem minuter sen, men det spelar ingen roll eftersom jag inte har någon tid att passa.

Trots att jag borde veta bättre vid det här laget går jag och sätter mig på en ledig plats. Det går fint någon timma, tills det stiger på två flickor och en viss förvirring uppstår. Jag sitter på deras plats. En man ber att få se på min biljett och så får jag flytta till sätet bredvid en äldre dam. Detta väcker stor munterhet hos två andra damer som tydligen hör till samma ressällskap.

Jag tar en motorcykeltaxi när jag kommer till den lilla staden Pursat som ligger mellan Battambang och huvudstaden Phnom Penh. Trots att staden är liten hittar taxikillen inte till hotellet utan han frågar två gånger folk om vägen. Där äter jag lunch till turistpris. Trots att jag beställer enkel mat,ris och kyckling med vatten till, så kostar lunchen nästan dubbelt så mycket som bussbiljetten.

Jag brukar ha bra hand med hundar. Jag har inte heller några problem med dem på platser där det finns mycket turister. Men här i Pursat blir jag utskälld. Hundarna morrar och visar tänderna och följer efter mig. Det är inte roligt. Jag förstår att jag är något okänt för dem, något som luktar annorlunda och som ser annorlunda ut, men det är inte roligt.

På bussen fanns tre västerlänningar, två fortsatte till Phnom Penh, och jag var ensamt blekansikte som steg av här. När jag promenerar på marknaden i staden frågar jag om jag får ta ett kort när jag ser något intressant. Det blev bara nekande svar idag. Det har inte hänt tidigare. Alltid brukar några känna sig smickrade, men människorna i Pursat är svårflirtade.

När det blivit mörkt går jag ut för att hitta någonstans att äta. Mitt mål är en restaurang i närheten som drivs av en Kambodjansk frivilligorganisation som ger ungdom i riskgrupper en chans till arbetslivserfarenhet. Det är becksvart ute, jag har inte med min ficklampa, och jag hittar inte restaurangen. Kanske det är där man firar ett bröllop. Alla ljud man förknippar med djungel hörs ute, cikador, grodor, och en massa andra nattljud.

I mörkret snubblar jag och lyckas stuka foten. Jag tar mig i alla fall till en restaurang för Kambodjaner där jag beställer kyckling och ris. Kycklingen är finhackad men alla ben finns kvar så det finns inte en benfri bit.

Personalen försöker lära en liten pojke att han skall säga ”Hello” till mig eftersom jag är en barang. Han säger lydigt ”Hallo” men håller samtidigt handen mot örat som om han höll i en telefon. Men han kommer snart att lära sig.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[snabel-a]resbort[punkt]com