Sök på vår sajt  


Start

Fakta & tips

Dagbok
Siem Reap
Battambang
Pursat
Phnom Penh
Kratie
Phnom Penh
Kampot
Sihanoukville

Gästbok

Bilder

 
  Battambang  

 

      1 maj 2009, fredag  
 

 
Ryggen gör sig påmind idag. Gårdagens sextimmarsresa på båten har satt sina spår och jag känner mig stel. Gammal man gör så gott han kan…

När jag tittar ut genom fönstret, jo hotellet har både fönster och en utsikt mot gatan, ser det genommulet ut. Jag misstänker att det blir en regnig dag. Jag går ner till receptionen och lämnar min tvättpåse. När jag sedan öppnar dörren ut till gatan är det visserligen molnigt, men ljust och fint ute. Hotellet har rökfärgade rutor som reflekterar solstrålarna.

Frukost serveras i grannhotellet som ligger granne till Royal Hotel. Serveringen ligger på taket, och hotellet saknar hiss trots att det är många våningar upp. Utsikten är fin, men frukosten är turistanpassad liksom priset.

Polisen har trafikkontroll på en av de få gator som har ett namn i staden, på Street 2. Det finns också Street 1 och 3. Dagens uppgift är att ta fast motorcyklister som inte bär hjälm. Det är föraren som måste bära hjälm. Passagerare behöver inte och jag har knappast sett någon som burit hjälm.

De som är snabba gör en u-sväng och vänder tillbaka. Det blir ändå en jämn ström som fastnar i kontrollen. Folk i allmänhet är inte speciellt förtjusta i polisen. De anser att den är korrumperad, och varför skulle inte polisen vara det när så mycket i det här samhället bygger på korruption.

Jag ägnar förmiddagen åt en promenad längs floden där jag fotograferar. Min plan är att jag skall titta på staden idag och i morgon blir det den omgivande landsbygden. Jag gör dagens kulturinsats och besöker Battambangs museum. Innan jag hinner upptäcka skyltarna som förbjuder fotografering så hinner jag ta några bilder. Eftersom det hade gått fint så fortsätter jag ta några foton till innan jag återvänder till hotellet.

Den kambodjanska maten är god. Den påminner om thailändsk, men utan att vara lika kryddstark som den. Ris är förstås basen och all mat finfördelas innan den tillagas. Oftast fräser man den snabbt på hög värme på en wok. Man äter med pinnar eller med gaffel och sked. Man behöver ingen kniv för att skära maten och gaffeln används för att peta upp maten på skeden som man stoppar i munnen. Inte gaffeln, det är ouppfostrat om man är kambodjan. Utlänningar har inget bordsskick så man struntar i om de inte kan uppföra sig.

Till riset äter man frukt, grönsaker, nötkött, kyckling, fläsk eller fisk. Förutom ris finns en rad rätter baserade på nudlar. På restaurangen White Rose, ett måste om man besöker Battambang, åt jag idag ris med ananas och fläsk i en sötsur sås. Till det en fruktdrink gjord på banan, apelsin och någon frukt till. Det är inte lätt med alla strapatser man måste gå igenom…

Granne med den restaurangen ligger en pub med wifi, som jag tvingas att besöka för att kunna sända min dagbok. Man måste ju beställa något för att få sitta där så ni kan förstå vad jag får genomlida.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[snabel-a]resbort[punkt]com