Sök på vår sajt  


Start

Fakta & tips

Dagbok
Siem Reap
Battambang
Pursat
Phnom Penh
Kratie
Phnom Penh
Kampot
Sihanoukville

Gästbok

Bilder

 
  Siem Reap - Battambang  

 

      30 april 2009, torsdag  
 

 
Nattvakten sitter på sin stol framför grinden och sover. Han vaknar inte förrän flickan som kommer med dagens bröd puffar i honom. Han hörde varken att grinden öppnades eller ljudet av motorcykeln. Jag sitter på en stol i uterestaurangen och väntar.

När minibussen kommer är klockan sex och det har det börjat ljusna. Jag är den som blir först hämtad. Sedan åker den runt och hämtar upp de som skall åka med båten till Battambang. Det är bara ungdomar förutom mig, och på inget ställe är de klara när de hämtas. Det tar närmare en timma och den sista killen, en ung holländare, ligger i sängen och sover när han skall åka. När han kommer säger han ”Ursäkta att jag kommer sent, och efter en stund, ”Jag är full, men inte jättefull”. Innan båtturen är över har han till lyckats bli det. Ändå hör jag hur några ungdomar diskuterar hur dåliga kambodjanerna är på att passa tider. Jag säger inget, men ler i mjugg.

Båten ser inte förtroendeingivande ut och fast jag letar kan jag inte se några flytvästar. Vi sitter på längsgående bänkar mitt emot varandra och båten är kanske en och en halv meter bred men lång och rank. Vi är sexton som startar resan. De flesta utlänningar, men några kambodjaner åker också, kvinnor och barn.

Först åker vi över Tonlé Sap Lake. Vi passerar den flytande byn Chong Kneas som flyttar omkring beroende på vattenståndet. Sedan fortsätter vi över sjön mot norra änden där vi sedan följer floden Stung Sangker fram till slutmålet Battambang.

Floden rinner lugnt och stilla genom byar där husen ligger på ömse sidor, byggda på pålar. Det är mycket vackert, och intressant att kunna se hur folk bor och vad de håller på med. Vi åkte nästan fem timmar innan vi passerade under den första bron. Det säger mycket om hur dåligt vägnätet är utbyggt i Kambodja. Jag tar en massa fotografier.

Med på båten finns en mamma med två barn, en pojke på sju år och en flicka på fem år. Åldersinformationen hämtas in med teckenspråk. Flickan har aldrig sett några vita personer tidigare, och de första timmarna stirrar hon oavvänt på oss. Till slut blir hon så nyfiken att hon snabbt måste känna på huden på mitt knä. Hur kan något kännas som ser så konstigt ut?

När vi närmar oss staden blir floden mer och mer förorenad av allt möjligt som flyter på vattnet. Det senaste otyget här är formar i frigolit som gatustånden serverar mat i. De är osänkbara.

Jag försöker få ett hotell med wifi, men lyckas inte. Om jag lyckas sända detta på Valborgsmässoafton så kanske jag har hittat något Internetcafé. Valborgsmässoafton och ”Vintern ra…” verkar väldigt avlägset.

Battambang är Kambodjas andra stad med en befolkning på cirka 140 000 invånare. Staden ligger i nordvästra delen av landet och provinsen Battambang har en lång landgräns mot Thailand. Provinsen har omväxlande tillhört Thailand och Kambodja. Den tillhörde Thailand mellan 1795 och 1905, och under andra världskriget 1941 – 1946. Slut på historielektionen.

Det är helt annorlunda att promenera på gatorna i Battambang än i Siem Reap. Här kan du promenera i fred utan att bli antastad av någon. Det är heller inte på så många affärer de förstår engelska. Skyltarna är nästan uteslutande på Khmer.

Baksidan av det hela är att det är svårare att hitta saker du behöver. På vägen tillbaka från gårdagens bloggskickande kommer jag ihåg att det inte finns vattenflaska på hotellet. Snålt tycker jag, men jag behövde finna en affär som säljer det. Klockan här var strax efter sex, och de flesta butiker var redan stängda. Jag beslutade till slut att ta en promenad rund kvarteret där hotellet ligger och fann till slut en affär. I en turistort som Siem Reap är allting öppet nästan hela tiden.

Tillbaka på hotellet upptäcker jag att om jag hade gått rundan åt andra hållet så hade jag funnit en affär nästan direkt.

Hälften av befolkningen är under 15 år och det märks. Alla föräldrar med småbarn lär sina barn att så fort de ser en utlänning så skall de ropa ”Hallo!”. Det blir en hel del hallåande under en dag.

Jag bor kungligt. Royal Hotel närmare bestämt. Nybyggt, a/c, fläkt, tv, kylskåp, varmt och kallt vatten, men det kostar förstås att ligga på topp. 13 $ per dygn. En dryg hundring.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[snabel-a]resbort[punkt]com