Sök på vår sajt  


Start

Fakta & tips

Dagbok
Siem Reap
Battambang
Pursat
Phnom Penh
Kratie
Phnom Penh
Kampot
Sihanoukville

Gästbok

Bilder

 
  Siem Reap  

 

      25 april 2009, lördag  
 

 
När Roy hämtar mig på morgonen är han trött. Klockan är åtta som vi kommit överens om och han berättar att han haft party med sina kompisar till klockan halv fyra. Det visar sig senare under dagen att han tar varje tillfälle att vila sig.

Dagens plan var att besöka Angkor Wat, men vi kastar om dagarna så att vi tar den låga turen idag och stiger upp i gryningen för att se soluppgången över Angkor Wat i morgon. Varför han föreslår detta vet jag inte, men för min del spelar det mindre roll.

Vi avverkar alltså sex tempel i större och mindre utförande i dag. Jag fotograferar en massa och allt eftersom timmarna går så blir det allt hetare. För att hitta tillbaka till Roy och hans motorcykel använder jag solens läge på himlen. Alla templen omges av en ringmur med en port i vartdera väderstrecket så för att veta genom vilken port jag måste gå för att komma tillbaka tittar jag på solen och skuggorna den ger. Mitt på dagen fungerar det mycket dåligt för solen står så högt på himlen att skuggan faller rakt ner.

Fram mot sjätte templet börjar jag nästan känna mig yr, och det är inte så bra att klättra i de trappor som finns under de omständigheterna. Trappstegen kan vara både mycket höga och mycket smala samtidigt som de är väl avrundade.

När jag är tillbaka på hotellet försöker jag titta igenom bilderna för att para ihop dem med respektive tempel, en uppgift som torde vara enklare i morgon med ett tempel. Eventuellt skall jag också gå på en konsert då.

Jag har inte skrivit något om hur jag bor här i Siem Reap. Det skulle kunna skada min strapatsimage. Ett alldeles nybyggt hotell, tre månader gammalt med egen toa, varmt och kallt vatten, aircondition, kylskåp, tv med flera kanaler än jag har hemma. Alla rum ligger i markplan runt en fantastisk trädgård med kokospalmer och bananträd. Närmaste trafikerade gata ligger utom hörhåll men läget är ändå centralt i staden. Jag kan höra tuppar gala, men bara när jag öppnar dörren, och det gör jag inte gärna. Hettan kan förstöra den goda svalkan. Därför skriver jag inget om detta.

Folk som har tvättinrättningar här i staden tar inte betalt per plagg som man ofta gör. Här får man betala per kilo. Det är en klok uträkning av dem. En t-shirt räcker oftast en halv dag när jag är utomhus. Sedan är den dyblöt. När jag bär mina kläder till tvätten väger de dubbelt så mycket som när jag hämtar dem.

 
<< FÖREGÅENDE DAG | UPP | NÄSTA DAG >>
© Familjen Jonsson Storkamp
kontakt[snabel-a]resbort[punkt]com