Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
 
Riktlinjer för oberoende resenärer

Tips
 Do and DoNot
 Shop till you drop!
 Thailändsk mat och hur man uppträder på restaurang
 Pengar och värdehandlingar 
 Resebyråer 
 Att åka TukTuk 
 Tips från Passplanet
 Toalettbesök
 Telefon
 Packlista
 Kort om Bangkok
 Förstå Thai-Engelska
 Riktlinjer för oberoende resenärer
 Att vara på den säkra sidan
 Äta ute med thaivänner


           
 


De här idéerna har utvecklats av och för oberoende resenärer. De visar vad var och en kan göra för att ta sitt ansvar för en mera etisk och rättvis turism.

   
Skaffa dig kunskaper om landet som du besöker.
  Du kan ha utbyte av din resa redan innan du åker genom att skaffa dig information från så många källor som möjligt. Om du skaffar dig mycket fakta kommer du att få flera tillfällen till positiva upplevelser. Det finns en massa information om varje resmål och det behöver inte vara svårt att hitta den.  
  Kom bara ihåg att inte enbart söka på de mest självklara ställena som i resehandböckerna. De kommer förstås att vara din främsta informationskälla, men försök också att läsa litet av den klassiska och nutida litteraturen från landet. Musik kan förflytta dig rakt in i den puls som resmålet har. Den stereotypa bilden av kubansk musik är t.ex. Buena Vista Social Club, men den kubanska musikscenen är både mångfacetterad och dynamisk. Internet är en fantastisk källa, och otaliga sajter har mängder av information.

När du planerar din resa är det viktigt att ta del av den information som Tourism Concern lämnar.

Då du söker efter fakta om de länder som du skall besöka så glöm inte att ta reda på hur man bör klä sig i olika situationer. Besök inte en religiös plats om du ser ut som om du glömt att klä på dig den morgonen.

Semester och resande har en stor ekonomisk påverkan. Om du vill vara säker på att du lämnar kvar ditt ekonomiska bidrag på resmålet bör du ta reda på om det finns gemensamt eller privat ägda ställen där du kan äta och bo.

  Kostnader under resan  
 

Fundera en stund över vart dina pengar tar vägen. Det är lätt hänt att man glömmer sitt samvete när man reser med begränsad budget och försöker att spara varje öre. Du skall förstås pruta, det är en del av kulturen i många länder, men gå inte för långt, betala ett rimligt pris så kanske den personen som du handlar av kan ge sin familj mat den dagen. Det gör inte ont att uppträda på ett rimligt och realistiskt sätt, tvärtom kan det vara mycket lönande. Försök att gynna människorna i regionen genom att spendera dina pengar i den lokala ekonomin. Drick inhemskt öl eller fruktjuice i stället för importerade märken. Oftast är de billigare och lika bra om inte bättre. Valet kan stå mellan färskpressad juice och en kolsyrad, buteljerad för ”gud-vet-hur-länge-sedan” dryck med smaktillsatser och E-nummer.

Att tänka efter vart dina pengar tar vägen innefattar också utflykter, guider och boende. Om du bor på lokalt ägda hotell och gästhus, där man använder varor och tjänster från orten, kommer dina pengar att gå direkt till den lokala ekonomin. Guidade turer och utflykter som bedrivs av ortsbefolkningen kommer att ge dig kunskaper och upplevelser och kommer att gynna dem ekonomiskt.

Att pruta och förhandla ses som en integrerad del av kulturen på många platser, något som man förväntas göra. Det kan till och med bli en sorts status hos resenärer att vara den som kan pruta mest. Men några resenärer missuppfattar den här kulturen och vet inte när de prutar på ett felaktigt sätt eller när de bör sluta. Det är inte vanligt i vår kultur att pruta, så resenärer vet ofta inte hur man bör göra. ”Jag måste få det bästa priset” respektive ”jag vill inte bli rånad” är vanliga argument, men vi kan orsaka en hel del förargelse genom att bli alltför misstänksamma eller genom att uppträda på ett aggressivt sätt. En summa som motsvarar 1,50 kr kan ibland innebära att en familj antingen får ett mål mat eller så att de blir utan, och detta är ingen överdrift. I Ghana var genomsnittslönen 2001 runt 5-6 kronor per dag och då skulle pengarna räcka till mat, hyra, kläder och till att betala räkningar. Att själva kunna ha semester var fullständigt otänkbart.

Kom ihåg hur bra ställt du har det jämfört med lokalbefolkningen.

 

Kultur

 

Öppna ditt sinne för nya kulturer och traditioner. Det kommer att ge dig nya erfarenheter och du kommer att respekteras av och vara mera välkommen bland ortsbefolkningen.

Var observant och respektfull mot lokala normer, anpassa dig till lokala vanor när du kan, utan att uppträda nedlåtande. Kom ihåg att sinnet är som en fallskärm, båda fungerar bättre när de är öppna. Se dig omkring och lär. Välj dina resmål efter din övertygelse. Om du inte är beredd att kompromissa med din uppfattning, välj då ett annat mål. Var taktfull med din egen personliga syn på kulturella skillnader. Uppträd och klä dig passande.

Du måste känna till lagar och attityder till droger och alkohol i de länder som du reser till. Det är viktigt att följa lagen – du är inte undantagen från den, och du kan inte muta dig ut ur alla situationer. Du kan finna att bruk av alkohol och droger ses som kulturellt stötande liksom farligt både för dig själv och för de ungdomar som riskerar att dras med i droghandeln.

 

Hur stort blir ditt fotavtryck?

 

Lär dig de lokala metoderna för att ta hand om ditt skräp. Kom ihåg att de flesta länderna i tredje världen inte har någon sophantering. Minimera ditt skräp genom att använda nedbrytbara produkter, begränsa förpackningar och skaffa dig eventuellt en flaska med vattenrening. Var sparsam med begränsade resurser som vatten, elektricitet och bränsle. Dessa kommer med största säkerhet att finnas i begränsad omfattning i fattigare länder. Batterier är en av de mest skadliga sakerna vi kan lämna efter oss.

Stöd bevarandet, inte exploateringen av naturen. Håll dig till de regler som utfärdats av de lokala myndigheterna, gå t.ex. inte utanför de markerade lederna i nationalparker.

Hjälp till att bevara det lokala djur- och växtlivet genom att respektera regler och förordningar, som att hålla sig till stigar, att inte stå på koraller och genom att inte köpa produkter som är gjorda av utrotningshotade växter eller djur.

Att utforska regnskogar, vandra i bergen, resa genom avlägsna och öde områden och att dyka vid korallreven är sådant som alla resenärer drömmer om. Men om alla som besökte sådana områden gjorde det utan att man försökte att begränsa den miljömässiga påverkan detta innebär skulle snart skador uppstå.

 

Resehandböcker

 

Använd din resehandbok som en utgångspunkt och inte som hela sanningen. Det är bara ytterligare en informationskälla. Tala med lokalbefolkningen och upplev sedan ditt eget äventyr! Att enbart förlita sig till en enda källa kommer att ge dig en endimensionell bild. Använd din guide som – en guide. Läs igenom, tala sedan med folk, särskilt lokalbefolkningen eftersom de kan ge en massa information. Till skillnad från boken är de alltid uppdaterade. Kom inte hem och ha tillbringat mera tid med att läsa boken än med att ha sett och besökt det som boken berättat om.

 

Fotografering

   

Resenären vill ofta ha fotografier som ett minne från resan, men det finns tillfällen då fotograferandet kan vara sårande och påträngande. Hur får du ditt livs fotografier utan att skaffa dig fiender bland de människor som du besöker? Ge dig helt enkelt tid att fundera över om den inverkan som det har på lokalbefolkningen, och hur du kan minimera den. Om det inte är möjligt, så ta inte någon bild! Behandla inte människor som om de vore en del av landskapet. De vill kanske inte att man tar någon bild av dem. Sätt dig in i deras situation, fråga först och respektera sedan deras önskan.
Blixtfotografering kan förstöra konstverk. Fråga först.

       
Källa: Tourism Concern 
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

räkna
reklam