Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
       Toalettbesök i Thailand

Tips
 Do and DoNot
 Shop till you drop!
 Thailändsk mat och hur man uppträder på restaurang
 Pengar och värdehandlingar 
 Resebyråer 
 Att åka TukTuk 
 Tips från Passplanet
 Toalettbesök
 Telefon
 Packlista
 Kort om Bangkok
 Förstå Thai-Engelska
 Riktlinjer för oberoende resenärer
 Att vara på den säkra sidan
 Äta ute med thaivänner


 


Hur är det att gå på toaletten i Thailand?
   

Man gör inte på samma sätt som när man går på toan hemma, men med lite övning kommer du att klara av det med glans. Här kommer en kort introduktionskurs:

 

När du kommer in i toaletten, som på thailändska heter hawng nam, kommer du att märka att det inte ser ut som hemma. Det finns ingen toalettstol utan istället ett par fotsteg där du skall placera dina fötter. Ja, det är meningen att du skall sätta dig på huk, så det är bäst att du har skött din stretching och muskelträning väl så att dina ben är smidiga och starka.

Men först måste du hänga upp din väska på kroken på väggen, som dock oftast inte finns där. Du vill helst inte ställa den på golvet eftersom det alltid är blött. Finns det inte någon enda spik eller krok någonstans? Jaså inte, försök då att vira remmen runt dörrhandtaget så att den hänger fritt från vattnet på golvet.

   
 

Ser du den där hinken, eller den lilla bassängen, bredvid toaletten som är fylld med vatten? Den används för att spola toaletten. Häll bara vattnet i toalettskålen, (det bör finnas en skopa för detta ändamål) och toaletten kommer att spola sig själv som genom ett mirakel. Är det inte fantastiskt?

Du har förstås lämnat skorna utanför huset, eller åtminstone utanför dörren till toaletten om du är på en offentlig toalett.

Ok, när du är redo så ställer du dig grensle över toaletten, med fötterna på fotplattorna, och hukar dig ner. Jag vet att detta inte är lätt men det finns inget bättre sätt. När du hukar dig ner måste du tänka på två saker. Det första är att du inte, hur lockande det än kan förefalla, sätter dig ner på toaletten. Du kan vila dig i en stol efteråt om du behöver. Det andra är att du måste försöka att hålla balansen. Det finns inte mycket att hålla i sig i så du är tvungen att göra så gott du kan.

    
Notera papperskorgen för använda papper.
   


När du är färdig så tar du fram toalettpapperet som du har med dig. Va? Har du inte med dig något toapapper? Okej, ingen panik. Du ser den där lilla slangen bredvid toaletten. Du kan använda den för att tvätta dig och efteråt kan du tvätta dig ordentligt med tvål och vatten. Oj, har du inte med dig tvål heller? Okej, skölj dina händer i tvättfatet och när du är klar torkar du dem på din handduk (dina byxor eller din skjorta).
Rusa sedan iväg till närmaste affär och köp en tvål och ha den med dig hela tiden. Då är du redo för alla nödsituationer.

Om du bor i Thailand kommer du att lära dig att alltid ha en tvål med dig och att ta med dig toalettpapper innan du går på hawng naam. De flesta affärer och gatuförsäljare kan förse dig med några rutor toalettpapper som de har liggande eftersom de också använder det till att torka upp annat med och för att rengöra saker. Du kan hitta det överallt, utom där du verkligen behöver det – på toaletten.

På en del toaletter står en papperskorg som är ämnad för det använda papperet. Avloppsledningarna är inte dimensionerade för papper och om du spolar ner det blir det stopp och översvämningar.

Om du håller dig längs de stora turiststråken kommer du att slippa ovanstående problem. De allra flesta ställen för faranger (västerlänningar) har ”European toilet”, av den typ som vi västerlänningar är vana vid. Men ha för säkerhets skull alltid med dig tvålen.

    Hur ser duscharna ut i Thailand?    
 

 

 
I de thailändska badrummen är inte olika funktioner skilda från varandra. Duschen finns rakt ovanför toaletten, eller snarare kan man säga att toaletten står mitt i duschen. Vattnet rinner ut i ett hörn i rummet. Allt blir vått hela tiden och när du går in i hawng nam för att tvätta händerna så blir du blöt om fötterna och nedre delen av benen eftersom vattnet rinner rakt igenom tvättfatet och ner på golvet under och stänker upp.

Men ta det lugnt – mai pen rai – du är i Thailand!
  

UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam