Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
 
Att vara på den säkra sidan

Tips
 Do and DoNot
 Shop till you drop!
 Thailändsk mat och hur man uppträder på restaurang
 Pengar och värdehandlingar 
 Resebyråer 
 Att åka TukTuk 
 Tips från Passplanet
 Toalettbesök
 Telefon
 Packlista
 Kort om Bangkok
 Förstå Thai-Engelska
 Riktlinjer för oberoende resenärer
 Att vara på den säkra sidan
 Äta ute med thaivänner

  

 
Chiang Mai, och andra städer i norra Thailand, är säkra, fridsamma och toleranta. Men det finns förnuftiga försiktighetsåtgärder som besökaren kan vidta för att minimera riskerna för stölder eller problem med de lokala lagarna och sedvänjorna skriver David Hardy i Chiang Mai on Line.

Under den ekonomiska nedgången, med ökande arbetslöshet, kommer en märkbar ökning av brotten att följa, förutspådde Taksin Shinawatra, Thailands premiärminister år 1997. Tyvärr hade han rätt i sin spådom.

 
 
 

Stölder av väskor och pass, “fixade” kortspel, och försäljning av droger är de tre faror som man som förstagångsbesökare i landet löper störst risk att råka ut för, varnar chefen för turistpolisen i Chiang Mai, Archayon Kraithong. 

Det är säkrast att ta en tuk-tuk eller en songthaew till och från hotellet, men om man promenerar på trånga gator på kvällen bör man vidta försiktighetsåtgärder mot unga tjuvar som ofta kör med släckta lyktor på oregistrerade motorcyklar som de två brottslingarna på bilden nedan, råder han.

Axelväskor är favoritmålen och om dessa överhuvudtaget skall användas skall de bäras diagonalt över kroppen, och hellre av en man än av en kvinna. Väskan skall bäras på den sida som vetter från den passerande trafiken och man skall alltid gå på höger sida av vägen så att man möter trafiken. Thailand har vänstertrafik.

 
©ChiangMaiOnLine
  Såg du alla misstagen som vårt bekymmerslösa par på bilden gör sig skyldiga till?

1. De går med ryggen mot trafiken. I Thailand är det som sagt höger sida av vägen som är rätt om du vill se vad, och vem, som kommer emot dig. Dessutom bör den starkare personen gå på utsidan, närmast trafiken, för att avskräcka tjuvarna.

2. Om ni måste använda en axelväska bör den starkare personen bära den diagonalt över bröstet, vänd bort från trafiken.

3. Förvara större penningsummor, kreditkort osv. i hotellets säkerhetsbox eller innanför dina kläder.

 
4. Var glad över ditt dyra armbandsur när du är hemma, men ta inte med det på semestern. Köp istället ett på nattbasaren för 200 Bath!

5. Var uppmärksam och använd dina ögon! Du har då en större chans att upptäcka om någon uppför sig på ett misstänksamt sätt, och kan därför undvika att hamna i problem. Du kommer också att undvika hålen i trottoaren.

6. Det här paret är på väg att besöka ett tempel och hon kommer inte att tillåtas att komma in eftersom hon är klädd i shorts. Benen och överkroppen skall vara täckta för att man ska undvika att förolämpa thailändarnas känslor, och det är särskilt viktigt när man skall ha kontakt med myndigheterna.

7. Använd bekväma skor som inte är hala i stället för sandaler eller högklackade skor. Du kan skrapa dina fötter med de förstnämnda och falla med de senare när du går på de dåligt underhållna trottoarerna.


Dyrbara ägodelar som armbandsur, smycken och kameror skall man inte skylta med och värdesaker bör, så snart det är möjligt, förvaras i hotellets säkerhetsskåp.

Man bör bara ha ett minimum av kontanter på sig, bara tillräckligt för dagen, och de bör bäras säkert i en innerficka, inte en väska som syns även om den är fäst vid bältet.

Japanska besökare bör vara särskilt noggranna med sina pass eftersom sådana betingar ett högt värde på svarta marknaden.

Se upp med dåliga vänner
Kom ihåg att spel om pengar är förbjudet i Thailand, förutom spel på hästkapplöpningsbanorna på lördagar och på det officiella lotteriet. Man bör särskilt undvika att bli inblandad i illegalt kortspel med personer som talar mycket bra engelska.

Man kan ibland erbjudas att köpa droger av tuk-tukförare, guider och av en del människor som man träffar när man besöker byar i bergen. Civilklädda polismän är emellertid allt mera på sin vakt och langaren kommer ofta omedelbart att berätta för polisen om sin kund.

Polisen är också mera uppmärksam när det gäller prostituerade som är underåriga, även om dessa inte är lika vanliga i Chiang Mai som i andra delar av Thailand.
Många anmälningar görs varje år till polisen om barflickor som stulit från sina tillfälliga ”vänner” på hotellrummen. Detsamma gäller resenärer som sovit på bussar och tåg.

Om du behöver göra en anmälan är det bäst att personligen besöka Turistpolisen och lägga fram fakta på ett tydligt och lugnt sätt. I Chiang Mai ligger den i en liten soi (tvärgata) nära Lanna Palace Hotel. Man förstår engelska. Besökare kan också få hjälp från sina lokala konsulat.

Råd från ”Old hands”
Många västerlänningar som bott länge i landet har stor erfarenhet om livet i Thailand. ”Old hands” som de kallas i Thailand, kan ofta ge råd om allt från myggmedel till tandläkare och apotek. Nykomlingar blir ofta så charmerade av landet att de glömmer bort sitt vanliga bondförnuft, sa en ”old hand” nyss. De cyklar i fel riktning på mörka, enkelriktade gator , glömmer att använda hjälm när de kör motorcykel, och ändå förväntar sig de sig att alla andra skall uppträda enligt reglerna i trafiken. Den gyllene regeln lyder: ”Om du inte skulle göra det när du är hemma – gör det inte heller här!”.

Några bedrägerier
Turister som stannar en längre stund med turistvisum får inte köpa en bil eller motorcykel. Av någon anledning vill de ofta göra det ändå i stället för att hyra. Fordonet registreras på en till synes vänlig person som sedan försvinner tillsammans med sitt nya fynd!

Om du hyr en motorcykel bör du köpa ett eget lås och sedan låsa den varje gång du parkerar den för att förhindra att företaget som hyrt ut den stjäl den tillbaka och sedan kräver dig på pengarna för den stulna motorcykeln. Det här händer vart tredje år eller så i Chiang Mai.

En drink eller en matbit spetsas med ”knock-out-droppar” sent på kvällen på någon bar eller på en buss. Offret vaknar upp mycket senare och mycket fattigare!

                                                                
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

räre
reklam