Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
    Pengar och värdehandlingar

Tips
 Do and DoNot
 Shop till you drop!
 Thailändsk mat och hur man uppträder på restaurang
 Pengar och värdehandlingar 
 Resebyråer 
 Att åka TukTuk 
 Tips från Passplanet
 Toalettbesök
 Telefon
 Packlista
 Kort om Bangkok
 Förstå Thai-Engelska
 Riktlinjer för oberoende resenärer
 Att vara på den säkra sidan
 Äta ute med thaivännerValutaberäknare med dagens kurs.  

 


Säkerhetsfack
Nästan vartenda hotell och guest house har säkerhetsfack vid receptionen där du gratis kan låsa in dina värdesaker. Oftast låses boxen av hotellpersonalen när du ser på och du får sedan behålla nyckeln tills du checkar ut. Någon gång kan du använda ett eget litet hänglås på boxen. Använd denna service för att förvara merparten av din reskassa och dina värdehandlingar.
Stoppa gärna in allt i ett kuvert som du skriver ditt namn på och klistrar igen. Skriv sedan på kuvertet vad det innehöll när du fyllde det, så kan du lättare kontrollera att allt finns kvar.
   

   
Kontanter
Det går bra att växla svensk valuta på de flesta växlingskontor och banker i Thailand.
Om du först växlar till dollar eller någon annan valuta och sedan till Bath får du betala växlingsavgifter två gånger…
Flygplatser i Thailand har växlingskontor och uttagsautomater i ankomsthallen så du behöver inte växla till sig thailändsk valuta redan i Sverige. 
  Resecheckar
För att du ska slippa förlora hela reskassan vid en stöld kan du, innan du reser, skaffa dig resecheckar.
Det är bara du personligen som kan lösa in checkarna genom att du legitimerar dig samt skriver på checken medan bankpersonalen ser på. Detta gör resecheckar värdelösa för andra.
Om du förlorar resecheckar, tar du efter polisanmälan kontakt med företaget som utfärdat checkarna. De vanligaste bolagen är American Express och Thomas Cook, båda två har kontor i Thailand. Det kan ta upp till två veckor innan du får dina resecheckar ersatta.

   
    Kontokort
Det finns gott om uttagsautomater i Thailand som tar de vanligaste kontokorten som Visa, Mastercard m.fl. Det fungerar bra och växlingskursen är också bra.
 


En del svenska banker tar en uttagsavgift på 35 kronor per uttag. Det kan bli en hel del under en längre semester så kolla före resan vad din bank tar för avgifter.

Hösten 2004 fanns tre bankkort utan uttagsavgift, Skandiabanken, Ica-banken och Stadshypotek.

Det finns stora risker med att använda kortet på andra ställen än i automaterna. Om du blir tvungen att använda det på annat ställe så släpp inte ditt kontokort med blicken. "Skimming", eller att man kopierar magnetremsor, är ett stort problem i Thailand. Kopieringen av magnetremsan går blixtsnabbt och genomförs med hjälp av en avläsardosa i ett cigarettpakets storlek. Kortet dras genom dosan och både kontrollnummer och utgångsdatum registreras och kan kopieras över till ett annat kort.

Undvik också att lämna ditt kort i säkerhetsfacket. Personalen på mindre nogräknade hotell kan med hjälp av en dubblettnyckel öppna facket och "skimma" ditt kort.

Ett mindre problem som jag läst om på nätet är att banker delar upp stora automatuttag, som 10 000 Bath, som två eller tre uttag istället för ett. Detta medför att ditt konto belastas med flera uttagsavgifter. Det kan därför vara klokt att spara alla uttagskvitton, och att efter hemkomsten, vid behov, gå till sin bank i Sverige och kräva tillbaks dessa extraavgifter.

En kombination av kontanter, kontokort och resecheckar kan vara den bästa kombinationen, särskilt om man reser ensam. Ett kort kan ju förstöras eller förloras och uttagsautomaterna fungerar inte alltid, som du säkert känner till.

På resande fot
Hur du under resan väljer att bära dina värdehandlingar, förutom de som nämnts tidigare, även pass, biljetter, försäkringsbevis osv., är ditt val, men någon form av penningbälte eller påse som bärs under kläderna är bra ur stöldsynpunkt.
Reser du tillsammans med andra så kan ni dela upp pengar sinsemellan. Reser du ensam bör du gömma undan lite pengar någon annanstans än i penningbältet. Summan bör vara så stor att du kan ringa några samtal till Sverige eller till ambassaden i Bangkok, men så liten att du har råd att förlora den.

 

 

      Stöld eller förlust
Är ditt kontokort eller dina resecheckar stulna eller förlorade, behöver du veta numren för att kunna spärra kortet och kunna få tillbaka nya checkar. Du behöver också känna till telefonnummer till din bank i Sverige för att kunna spärra kort osv. Ett vanligt sätt är att kopiera alla handlingar och förvara dem på en annan plats än originalen. Det kan dock vara svårt när man reser ensam.
 
 

En bra idé är att du skickar uppgifterna som e-post till dig själv på en hotmail-adress eller annan e-postadress som du kan nå i Thailand. I samma brev kan inskannade bilder av biljetter, pass och försäkringar finnas, liksom instruktioner om hur du skall göra för att spärra kortet, kunna få ett nytt kort etc.   

UPP 

© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam