Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
    Tips från Passplanet      

Tips
 Do and DoNot
 Shop till you drop!
 Thailändsk mat och hur man uppträder på restaurang
 Pengar och värdehandlingar 
 Resebyråer 
 Att åka TukTuk 
 Tips från Passplanet
 Toalettbesök
 Telefon
 Packlista
 Kort om Bangkok
 Förstå Thai-Engelska
 Riktlinjer för oberoende resenärer
 Att vara på den säkra sidan
 Äta ute med thaivänner


 
 
Jag har hittat följande tips från Passplanet.com om hur man skall göra för att få ut det bästa av resan till Thailand. Här finns också tips om hur man håller ner de redan låga kostnaderna för att resa i landet.
På Passplanet finns mycket läsvärt inför thailandsresan, inklusive bedömning av hur intressanta olika platser är, gjorda av backpackers.
 
  
  Hur skall man göra för att få ut det bästa av thailandsresan?
 


Lär dig att tala lite thailändska.


Stig upp tidigt
för att se när munkarna går på gatorna för att få sina matgåvor.

      Respektera landet och folkets levnadsvanor.

Ställ dig upp när man spelar nationalsången. Du hör den klockan åtta på förmiddagen och arton på kvällen.

Visa respekt mot den kungliga familjen och religionen. Klä dig så att du täcker kroppen när du besöker ett tempel, ta av dig skorna, och rör aldrig en munk eller ge honom något direkt om du är en kvinna.
 

Peka inte med foten eftersom det är den lägsta delen av kroppen eller rör inte vid huvudet, den högsta delen av kroppen.

Bli inte förbannad, undvik att visa känsloyttringar, och enklast, försök att göra som thailändarna gör. Det kan vara svårt, särskilt med den starkt kryddade maten. 

Mai Pen Rai!
Den här thailändska levnadsregeln bokstavligen betyder "Det spelar ingen roll". Tillåt inte att folk beter sig hur som helst mot dig, men kom ihåg att du är på semester. Bli inte arg för att ditt rum inte är ordentligt städat, till exempel. Ett leende kommer att ge ett bättre resultat än någon form av konfrontation.

Det finns en rad andra seder,
men thailändarna kommer inte att hjälpa dig att förstå dessa om du bara korsar deras väg. T.ex. anses det oartigt att stå när du talar med någon som sitter. Du bör skaffa dig en sittplats för att komma på samma nivå som de som du talar med. Långhåriga personer anses av tradition som galna och thailändska flickor som gifter sig med västerlänningar kommer med jämna mellanrum att förolämpas som prostituerade.

Behärska månkalendern - Kam
Det finns fyra buddistiska dagar varje månad, den åttonde och fjortonde eller femtonde dagen varje måncykel, räknat från dagen med fullmåne eller från den dag som månen är i nedan. Dessa dagar bäst lämpade för tempelbesök.
Ät och drick på matmarknaden eller på små lokala restauranger
Du får flera tillfällen att träffa människor, får största utbudet av god och färsk mat och slipper riskera matförgiftning. (som är ovanlig och framför allt begränsad till västerländska restauranger).

Använd droger långt borta från myndigheternas ögon
Straffsatsen börjar med ett års fängelse för bruk av marijuana och slutar med hängning. År 1993 blev 1 002 västerländska besökare anhållna för drogbrott.

    Köp bara juveler i butiker som skyltar med "Jewel Fest Club"-emblemet
Man sysslar inte med bedrägerier med juveler i dessa butiker. Du får ett certifikat på ditt inköp och de ger en återköpsgaranti, minus 10-20 procent, om du ändrar dig inom 30 eller 45 dagar.

   
    Välj resebyrå noggrant
Några byråer är godkända av TAT och de visar stolt upp sitt certifikat. Andra rekommenderas av backpackers. Oberoende av detta måste du vara försiktig, acceptera bara att betala en del av kostnaderna I förskott och skriv aldrig under något papper där företaget friskriver sig från sitt ansvar. Bedrägerier förekommer.förnuftet. 

 
 
    Jämför priser och varor
innan du handlar och kom ihåg att för det mesta inte förekommer bytesrätt, återbetalning eller något ansvar efter det affären avslutats. Använd alltid det sunda

Undvik att förarga berusade thailändare eftersom thaiboxning är mycket roligare när man är full… 
  
    Hur man håller ner de redan låga kostnaderna
   


Ät och drick på matmarknaderna eller lokala restauranger

Förutom att maten är godare och att du kommer närmare människorna får du gratis gott om renat vatten att släcka törsten med.

Res med bussar utan luftkonditionering
Åtminstone gäller detta korta eller mellanlånga sträckor. Om du åker tidigt på morgonen kommer luften att vara sval nog i alla fall och är ofta mera hälsosam än med en smutsigt luftkonditionering.

         Res tredjeklass på tåget
Det tar en stund längre än med AC-bussar med det är mera förströelse ombord. Du åker med lokalbefolkningen och det är det samtidigt det billigaste ressättet! T.ex., Khorat till Bangkok kostar 50 B med ett vanligt tredjeklasståg och resan tar sex timmar. Med vanlig buss kostar det 78 B och tar 5 timmar, medan AC-buss kostar 139 B med en restid på fyra timmar.
 

 

  Lifta!
Med så många hjälpsamma personer som kör pickupbilar tar det aldrig särskilt lång tid att få lift. Men inte alltid och inte överallt. Om du väntar nära en busshållplats eller om lokalbefolkningen vet att du skulle kunna åka buss, kan det behövas mera tålamod.

Drick med måtta
Öl är dyrt i Thailand. En 66-centilitersflaska, cirka 50 B, kostar hälften av priset för ett rum på ett Guest House. Fast det kan förstås betyda att rummen är billiga…

Res tillsammans med någon
för att dela kostnaden för en motorcykel, ofta 150 B per dag.

Läs de lokala engelskspråkliga tidningarna
Sök efter extraerbjudanden på flygturer och stora rabatter på hotellboende.

Skicka paket med "slow air", SAL
Det kostar hälften mot reguljärt flyg och det tar ofta mycket kortare tid än den en och en halv månad som leveranstiden är beräknad till, särskilt om du lägger till 25 B och sätter dit en "air mail"-lapp utanpå paketet.

Se upp med taxi

Det finns mycket lurendrejeri här! Till att börja med, och eftersom taxameter inte alltid används, gör alltid klart med priset innan du åker. Du har bättre möjlighet till ett bra pris om du går en bit från hotellet, tåg- eller busstationen och undviker taxikön. Vägra också att åka till något annat hotell än det du bestämt och ta med växelpengar till resan. Sammantaget är det bästa rådet för att spara pengar, och kanske humöret, håll dig till de allmänna kommunikationerna.

Men kom ihåg att ha det kul på resan, och kosta, från tid till annan, på dig lite extra.

UPP

© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam