Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
   
   Do & Do not In Thailand

Tips
 Do and DoNot
 Shop till you drop!
 Thailändsk mat och hur man uppträder på restaurang
 Pengar och värdehandlingar 
 Resebyråer 
 Att åka TukTuk 
 Tips från Passplanet
 Toalettbesök
 Telefon
 Packlista
 Kort om Bangkok
 Förstå Thai-Engelska
 Riktlinjer för oberoende resenärer
 Att vara på den säkra sidan
 Äta ute med thaivänner

 

De flesta thailändarna är mycket förlåtande mot den som gör fel, men genom att försöka att följa thailändarnas normer visar besökaren att han har respekt för deras sätt att tänka. Här följer några viktiga regler som det är viktigt att känna till om man inte vill bli betraktad som ohyfsad:  
 
  1. Humör 
 
 

Hur frustrerande situationen än är får du aldrig förlora humöret. Den som tappar sitt humör förlorar sitt ansikte. Var thailändsk, håll dig lugn och le..!

   

    
  2. Stor känslighet   
 

Thailändarna är väldigt känsliga och hatar att man driver med dem, särskilt inför andra.

  

 
  3. Kritik     
   

Kritisera aldrig en thailändare eller någonting thailändskt. Thailändarna är ett stolt folk, och är stolta över sitt land. Om du kritisera Kungen eller någon i hans familj riskerar du att hamna på sjukhus.

  

  4. Tålamod     
 

Thailändarna är extremt tålmodiga, och kan vänta i timmar på en buss eller ett tåg utan att klaga. De kan helt enkelt inte förstå västerlänningarnas upptagenhet av tid. Förvänta dig inte att en thailändare skall vara punktlig - det är de nästan aldrig. Det är i stort sett omöjligt att hamna i dispyt med en thailändare. De ler bara tillbaka och väntar till stormen dragit förbi.

 

  5. Blygsel     
 

Thailändarna är extremt blyga när det gäller nakenhet, och när de klär av sig sveper de en handduk runt sig innan de tar av sig byxorna. Handduken tas inte av förrän thailändaren ligger under lakanen. En del mera erfarna thailändare har lärt sig att många faranger går omkring på hotellrummen spritt nakna, men det kan genera många thailändare, och gör det också. De flesta är både förskräckta och fascinerade av västerländska män som på stranden visar sig i stringbadbyxor, och kvinnor som solar toppless.

 

  6. Engelska     
 

Många thailändare kan läsa eller skriva engelska bättre än de kan tala. Om ni inte förstår varandra, skriv.

 

  7. Beröring     
 

Rör aldrig någonsin en annan människas huvud, inte ens någon du ligger med. Huvudet är den heligaste delen av kroppen. På samma sätt kommer en thailändare att bli förbluffad om du rör vid fötterna, som anses smutsiga och låga. När du väl har etablerat en förbindelse kan du be om tillåtelse att göra dessa saker. Rör aldrig någon del av en kvinna offentligt; inte ens hennes hand. Du kommer att se unga thailändska par som håller handen, men de imiterar västerlänningar. Det är helt OK för två män att hålla varandra i handen, men ingen slutsats kan dras om deras sexuella läggning.

  

    8. Fingrar och fötter     
   

Peka aldrig på någon. Fötterna som anses smutsiga, även om dina inte är det, skall aldrig användas för att peka på någonting, stoppa ett rullande mynt, flytta på något, läggas upp på någon möbel eller ens placeras mot ryggen på sätet framför dig på en buss eller ett tåg. Fötterna skall peka mot marken även när du sitter. Kliv inte över någon - be dem att flytta sig till och med när de sover på trottoaren..!

 

    9. Renhet och klädsel    
   

Hur fattiga thailändarna än är, är de nästan alltid prydligt klädda och rena. Västerlänningar som promenerar omkring på offentliga platser klädda i strandkläder, orakade och på annat sätt ovårdade, orsakar antingen munterhet eller bestörtning. När man besöker ett tempel eller ett kungligt palats är shorts och ärmlösa blusar eller skjortor förbjudna, liksom de troligen skulle vara så i ert land.

 

    10. Hållning - uppträdande    
   

Försök att undvika att vara för hög, både när det gäller längd och uppträdande. När du passerar en grupp människor som sitter ner bör du böja ditt huvud, och om möjligt passera bakom dem.

  

  11. Skor     
   

Ta alltid av dig skorna innan du går in i någons hem eller ett tempel.

 

    12. Kyssar    
   

Väluppfostrade thailändare kysser aldrig varandra offentligt, inte ens på en restaurang eller bar, så vänta tills du kommer innanför stängda dörrar.

 

     
   


Dessa råd har jag hämtat från "Do & Do not In Thailand".
Nedanstående råd, som till en del är samma som ovan, kommer från "Chiang Mai on Line".


   
     
   


Thailändarna lägger stor vikt vid gott uppförande och artighet, så du kommer att ha stor glädje av att känna till en del om deras vanor och föreställningar. Kom alltid ihåg att om du råkar ut för något problem kommer du alltid längre med ett leende än med en sur min.

    1.
   

När du går in i ett thailändskt hem eller ett tempel skall du ta av dig skorna. Det här är inte bara en religiös sed utan man gör det också av rent praktiska orsaker. Peka inte heller med dina fötter mot någon eller för att visa på något.

 

    2.
   

Kungen och hela den kungliga familjen är ytterst högt respekterade av alla thailändare och därför fordras att du också visar respekt för dem. Detta gäller också pengar eller vilket annat föremål som helst som har kungens bild. Sätt framför allt inte din fot på thailändska sedlar eller mynt!

 

    3.
   

Varje skymf mot den buddhistiska religionen inklusive Buddhabilder och –statyer kan medföra stränga straff. Respekt måste alltid visas och när man besöker ett tempel måste man bära passande klädsel. Linnen och shorts är inte kläder som passar där. Att röra vid en munk eller hans kläder är strängt förbjudet.

 

    4.
   

En ”wai” är när man sätter handflatorna mot varandra framför bröstet som en hälsning eller som ett tecken på respekt. Den har många betydelser och turister uppmanas att bara svara på en ”wai” i stället för att vara den som först utför en ”wai”. Det passar sig aldrig att göra en ”wai” mot servicepersonal eller barn men man bör alltid återgälda en ”wai”.


 
5.

Var alltid mycket aktsam med dina pengar och värdesaker. Saker som pass och kreditkort skall aldrig bäras utanpå kläderna och alla bättre hotell tillhandahåller säkra förvaringsmöjligheter. Axelväskor och handväskor är särskilt sårbara.

 

6.

Drick inte kranvatten. Vattenflaskor är billiga och finns överallt.

 

    7.
   

Innan du åker med en taxi eller tuk-tuk bör du i förväg ha gjort upp om kostnaden för resan. (Om du åker med en taxi som har taxameter, se till att föraren sätter på den).

 

    8.

 

 

Om du vill påkalla uppmärksamhet från kypare eller någon annan så bör du göra det genom att röra dina händer upp och ner med handflatorna vända nedåt och fingrarna hållna tillsammans. Försök aldrig att göra detta genom att klappa i händerna, knäppa med fingrarna eller vissla.

 

  9.
 

Tacka aldrig ja till något erbjudande om mat, godis eller gratis resor från främlingar eller taxichaufförer.

 

    Tilltal    
   

I Thailand tilltalar man andra personer med förnamn, även om man inte är bekanta. För att visa respekt använder man sig av ordet "khun" före namnet. (Andra tilltalsord som används vänner emellan är t.ex. "phii" till äldre och "noong" till yngre.)

 

    Ris    

 
 

De flesta thaimaträtter äts med sked och gaffel. Gaffeln används som påpetare och skeden stoppas i munnen. Att äta med gaffeln är jämförbart med att stoppa kniven i munnen här hemma, alltså inte att rekommendera.
Nudlar äts med pinnar. Äter du nudelsoppa bör du inte låta pinnarna ligga i skålen, lägg dem på kanten istället.
Ris är basfödan i Thailand. Därför bör man börja varje måltid med en sked med endast ris, innan man äter av den andra maten. Man bör heller aldrig lämna ris kvar på tallriken efter måltiden, det är bättre att lämna av den andra maten.

 

UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam