Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
 
Korta frågor och svar om Thailand och Bangkok   

Tips
 Do and DoNot
 Shop till you drop!
 Thailändsk mat och hur man uppträder på restaurang
 Pengar och värdehandlingar 
 Resebyråer 
 Att åka TukTuk 
 Tips från Passplanet
 Toalettbesök
 Telefon
 Packlista
 Kort om Bangkok
 Förstå Thai-Engelska
 Riktlinjer för oberoende resenärer
 Att vara på den säkra sidan
 Äta ute med thaivänner

 

 

 

       
  Är det besvärligt att resa omkring i Thailand? 
Nej, det är mycket säkert. Boende och mat är billigt, det är lätt att åka mellan olika platser och många thailändare kan åtminstone lite engelska.

Finns det platser som man bör undvika?
Det finns områden i Thailand som man bör undvika, men de är inte av det slaget att du hamnar där av en slump. I huvudsak gäller det områden längs gränsen mellan Thailand och Burma (Myanmar) och områden vid gränsen mellan Thailand och Kambodja. Använd sunt förnuft och du kommer inte att råka ut för några problem.

 
 
 
Hur är vädret i Thailand?

Det är hett, året runt och dygnet runt. Bangkok har utsetts till världens hetaste stad av World Meteorological Organization. Detta beror främst på att det är minimal skillnad mellan dag- och nattemperaturerna. Under dagen sjunker temperaturen sällan under 30 grader och kan vara upp till 40 grader. De varmaste månaderna är april – juni medan november till mars är de svalaste. Den svala årstiden uppvisar större temperaturskillnader i de norra delarna medan södern har små variationer mellan årstiderna.

Det finns en regperiod som sträcker sig från juli till oktober, men det är inte så besvärligt att resa under denna tid. Se vidare klimat & väder.

När går solen ner?
Solnedgången är mellan 18:00 – 18:30 året runt.

       

Är det säkert och hur är det för kvinnor?
Även om det förekommer, är händelser med våldsbrott eller våldtäkt av turister mycket sällsynta i Thailand. Det är ovanligt att något händer och då gäller det ofta turister som befunnit sig i avlägsna områden mot gällande resråd och som kämpat emot sina anfallare.

Var uppmärksam om du besöker fullmånepartyt på Ko Pha Ngan eftersom det förekommer rykten om våldtäkter och brott här. Om du skulle råka ut för någon våldshändelse gör du bäst i att inte kämpa emot.

 

Kom också ihåg att thailändare som kommer förbi och som inte känner till hela situationen mycket väl, på grund av missriktad lojalitet, kan komma att ställa sig på samma sida som de thailändare som attackerat.

Om du använder ditt bondförnuft och kollar säkerheten på tvivelaktiga platser som du kommer till är du förmodligen mycket säkrare i Thailand än hemma i Sverige. Medan våldsbrott inte är något verkligt problem bör du hålla ögonen öppna för ficktjuvar och vara särskilt uppmärksam mot Bangkoks skickliga bedragare.

Thailand har en effektiv turistpolis som du bör kontakta om du får några problem. Ring 1155 dygnet runt, utan samtalskostnad.

Är det säkert i Bangkok?
I jämförelse med andra större städer runt om i världen är Bangkok mycket säkert och med största säkerhet kommer du inte att råka ut för några problem även om du går hem ensam på natten. Ändå är det alltid förståndigt att visa ett gott omdöme och det är bra att komma ihåg att du förmodligen är rikare än den genomsnittlige thailändaren. Skylta inte med det.

Ett större problem ar de olika typer av bedrägerier och stölder som du förmodligen kommer att bli varse. Se i synnerhet upp för vältaliga bedragare och skickliga ficktjuvar som opererar i folktäta sammanhang som på marknader och i bussar. Att ha sin plånbok eller börs i ett penningbälte kan vara bra för att förhindra tjuvarna.

 


Var i Bangkok är det bäst att bo?

Det är värt att planera vad du skall göra och se i Bangkok så att du kan bo i närheten. Bangkoks trafik gör det till en minst sagt svårt att förflytta sig.
Ryggsäcksresenärer tenderar att söka sig till Khao San Road i Banglamphu som har dussintals av billiga gästhus, kaféer och faktiskt allt som man behöver köpa. Gatan ligger i mycket bra till också, nära floden och de viktigaste turistmålensom Grand Palace, Wat Pho och andra i Banglamphu och Ko Rattanakosin.

 
    Trottoarerna på Khao San Road är absolut fulla av marknadsstånd så det är lättare att gå på gatan trots trafiken.
  Den är fullständigt dominerad av utlänningar så det är knappast det mest autentiska stället att bo på i Bangkok. Hyggliga medelklasshotell är sällsynta i detta område, nästan enbart begränsade till Royal Hotel och Vieng Tai.

En rad medelklass- och övre medelklasshotell ligger på andra sidan staden vid Sian Square och Sukhumvit Road som är ett bra ställe för shopping och nattliv men långt borta från de traditionella turistmålen och floden. De har fördelen att ligga vid Skytrain och därför kan man mycket lättare ta sig fram.

Några av topphotellen, tex The Oriental och Shangri La ligger vid floden och i affärskvarteren runt Silom Road.

När måste man checka ut från hotellen?
På de flesta platserna är det klockan 12:00 eller någon gång 11:00. Att stanna fram till 17:00 kostar oftast halva priset av ett helt dygn, och om du checkar ut efter 17:00 kostar det fullt pris.

Hur ser nöjes- och nattlivet ut i Bangkok?
Allt som man kan förvänta av en storstad finns i Bangkok, barer, diskotek, nattklubbar, levande musik, biografer, bowlinghallar etc. Allt finns här. Bangkoks (ö)kända sexnattliv är i huvudsak koncentrerat till Patpong och tvärgatorna (soi) med lägre nummer till Sukhumvit. Att gå och titta på thaiboxning är också populärt.

Vilken är den bästa platsen att se thaiboxning?
Varje stad som är något att räkna med erbjuder matcher i thaiboxning, men toppmatcherna hålls på Lumphini- och Ratchadamnoen-stadion i Bangkok. Ratchadamnoen-stadion ligger vid Ratchadamnoen Nok Road, nära TAT-kontoret. Lumphini-stadion ligger vid Rama IV Road strax efter Withayu/Wireless Road. Biljetterna kostar från 220 Bath till 1 200 Bath för platserna vid ringside. Den bästa atmosfären finns på de billigare platserna eftersom det är där som de thailändska fansen finns. Platserna vid ringside är i huvudsak reserverade för turisterna.
Matcherna äger rum på måndagar, onsdagar, torsdagar alla klockan 18:00 och på söndagar klockan 14:00 på Ratchadamnoen. På Lumphini går de på tisdagar klockan 18:30, fredagar samma tid och lördagar 17:00 och 20:30.

Undvik söndagsmatcherna på Ratchadamnoen som inte är riktiga matcher utan mera turistshower. Du kommer också ibland att få höra att alla platser, utom de dyraste, är upptagna, med detta är ofta inte sant. Gå till kassan och ta reda på det själv.
Det finns ett stadion till vid Rangsit, nära flygplatsen Don Muang, med den ligger inte särskilt lämpligt till för de flesta turisterna.

 

  Var kan jag få en traditionell thailändsk massage, eller lära mig massera?
Det finns många platser där man kan få en traditionell thailändsk massage i Bangkok. Titta helt enkelt efter massageinstitut med skylten ”Traditional Thai Massage” utanför. Massageinstitut som erbjuder ”modern” massage, ”ah pop nuat” på thailändska, dubblerar också som bordeller. Om du låter en taxi- eller tuk-tukchaufför köra dig till massagen blir det ofta dyrare eftersom du även måste betala den ersättning som föraren får från massageinstitutet. För att slippa detta är det bättre att be dem släpa av dig någonstans i närheten och gå den sista biten.
Wat Pho, templet som är centrum för massage i Bangkok, ger också kurser i Thaimassage och är utan tvivel det bästa stället att lära sig massage.
 

Vilka bedrägerier bör jag se upp för?
Trots att det finns omnämnt i varje guidebok och att varningar på affischer från TAT, Thailands Turistorganisation, finns uppsatta över hela Bangkok så florerar bedrägerier med äkta stenar fortfarande och det är viktigt att känna till hur denna verksamhet går till innan du reser.

Ett mindre problem är tuk-tukförare, och ibland även taxichaufförer, som tar dig till en helt annan plats än den du ville åka till så att de kan få provision från butiksägarna.

Folk kommer att försöka med olika sätt för att få dig att följa dem till affärer, oftast skräddare och juvelerare så att de kan få provision från dem. Detta gör de genom att säga att Wat Phra Kaew, eller vad du nu hade tänkt besöka, är stängd så varför inte följa dem i stället. Tro dem inte, gå till ingången och kolla själv.

 

Sexshower som ligger en trappa upp på olika Patpongbarer är kända för att berätta för dig att det inte är någon entréavgift om du följer med upp, och som sedan presenterar en enorm räkning när du ska gå. Försök då att förhandla. Om detta misslyckas, betala och gå sedan direkt till närmaste turistpolisstation. Tala med dem och de kommer att få tillbaka dina pengar, eller åtminstone största delen av dem.
Men kom ihåg att, som alltid i Thailand, om du inte blir arg eller högljudd och börjar bråka har du mycket större chans att nå ett bra resultat.
Barer som tillhör gruppen ”The Kings Bars” har fått ett rykte om att inte syssla med sådant. De har ordet King eller Queen i baren namn!

 
   

Var kan man lämna in sitt bagage?
Nästan alla hotell och gästhus som du bor på kan förvara ditt bagage, antingen gratis eller billigt. Runt 10 Bath per dygn. Om du inte litar på ditt hotell/gästhus kan det vara värt att tillbringa en natt på ett bättre ställe så att du kan dra nytta av denna möjlighet. Den största järnvägsstationen, Hualamphong, har också en bagageinlämning och den är väl värd 7 Bath om dygnet.
Bagageinlämningen på Bangkok Airport är dyr.


Hur är maten I Thailand?
Den thailändska maten är en av höjdpunkterna under en resa till Thailand för de flesta resenärerna. Det finns restauranger överallt och priset för en normal måltid på en thailändsk restaurang ligger runt 30 – 40 Bath och stiger till 80 – 150 Bath på restauranger inom turistområden. TAT lämnar bra information om thaimat.

Man kan också finna västerländsk mat på många platser och i Bangkok finns det många serveringar av Mc Donalds och Pizza Hut etc. Dessa är dyrare än thaimat men fortfarande billiga med våra mått mätt.

Kan jag köpa film till min kamera eller bör jag ta med mig?
Alla populära filmsorter finns överallt i Thailand så det finns ingen anledning att ta med en massa. Förmodligen är det billigare i Thailand också.

Är det en bra idé att framkalla film här?
Det finns laboratorier som framkallar film överallt i Bangkok och på andra platser. De gör ofta kopior som är bra utan att vara perfekta. Om du har stora krav eller om dina bilder är särskilt viktiga kan det vara bättre att spara dem tills du kommer hem. De labb som finns i Thailand duger bra till de vanliga semesterbilderna.

Är Poste Restante tillförlitligt på Bangkoks huvudpostkontor?
Det fungerar oftast utmärkt. Se till att den person som skriver till dig tydligt stryker under förnamnet. Efternamn används sällan i Thailand. Kontrollera båda namnen om du inte kan hitta det brev som du väntar. Skicka inte pengar på det här sättet eftersom det är lätt för någon annan att ta ditt brev om de vill.

Vad kostar det, hur är kvaliteten och tillgång av medicin och hälsovård i Thailand?
Hälsovården är rätt bra i Bangkok men den blir sämre ju längre ut på landsbygden du reser. Många läkare har fått sin utbildning i USA och några av Bangkoks sjukhus, rohng pa-yah-bahn på thailändska, som Bumrungrad rankas som jämbördigt med vilket sjukhus som helst i väst. De allra bästa sjukhusen är inte billiga, men de flesta andra ger bra valuta för pengarna.

Apotek finns överallt men se upp när du använder dem. Många mediciner som fordrar recept hos oss kan man få här utan och de är inte alltid förvarade under de bästa förhållandena. Kontrollera datum och gå till apotek med luftkonditionering, om du kan.

       
Fakta: http://www.into-asia.com
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

rare
reklam