Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
 
   Äta ute med thaivänner
         

Tips
 Do and DoNot
 Shop till you drop!
 Thailändsk mat och hur man uppträder på restaurang
 Pengar och värdehandlingar 
 Resebyråer 
 Att åka TukTuk 
 Tips från Passplanet
 Toalettbesök
 Telefon
 Packlista
 Kort om Bangkok
 Förstå Thai-Engelska
 Riktlinjer för oberoende resenärer
 Att vara på den säkra sidan
 Äta ute med thaivänner

  Jag vet inte om någon kommer at ha nytta av det här eller inte. Det spelar ingen roll, jag tänker i alla fall berätta.

Först och främst, det här är inte till hundra procent thailändsk standard. Det mesta baserar sig på mina egna erfarenheter och på en del klagomål och sura kommentarer från andra thailändska vänner.

Har du någonsin funderat över hur du skall göra när du går ut med dina thailändska bekanta?
Den här idiotsäkra överlevnadsguiden lär dig hur man äter ute med sina thaivänner.

 

Gatumat
Allt kostar 20 – 30 Bath på gatan, utom i China Town där några enkla rätter kan vara dyra även på gatan, om du är utlänning. Vi betalar normalt för dig hur som helst. Eftersom du är vår gäst, och det här visar vår gästfrihet för så gör vi det. Trots det så skall du alltid försöka att dela på kostnaderna, även om de med nittio procents säkerhet kommer att vägra.

Räkningen kostar t ex 120 Bath. Dina vänner kommer nu att betala hela eller så delar de på den mellan sig utan att du får betala något.

   
Du kommer aldrig att få vara med om att jag och min vän räknar ut hur mycket min rätt kostade. Vi delar alltid fifty-fifty eller litet mer eller mindre. Det spelar liksom ingen roll.

Du får aldrig erbjuda dig att bara betala det du själv åt. Det anses ohyfsat. Om du vill betala är det bättre att erbjuda sig att dela på räkningen, även om det betyder att du betalar mindre än din del. Det är i alla fall bättre än att vilja betala bara för din mat. Det verkar konstigt, men så är det.

Om du insisterar på att få betala för alla, och de tillåter dig att göra det, så är det OK också. Men det gör inte väluppfostrade thailändare så ofta, om ni inte är riktigt nära vänner.


På en trevlig restaurang
På en trevlig restaurang kostar en rätt mellan 70 och 150 Bath. Är man två eller tre personer så slutar notan, med dryck, på omkring 400 – 500 Bath. I det här fallet skall du alltid erbjuda dig att dela på kostnaden. Det gör vi alltid. Även om jag bara har ätit för 100 Bath plus 20 Bath till för en läsk. Möjligen 120 Bath plus litet mera men samma regel som tidigare gäller: Erbjud dig aldrig att betala bara för det du ätit. Köper du däremot öl skall du alltid betala för dem själv.

Två gånger av tre kommer dina thaivänner att låta dig dela notan. Det beror förstås på hur stor den är och också på när under månaden det är. Det gäller speciellt för dem som arbetar på kontor. Första veckan i månaden är en generös vecka eftersom lönen betalas i slutat av månaden. När man kommit fram till den tredje veckan eller sista veckan i månaden måste du alltid räkna med att dina vänner kan vara panka.

Om t.ex. en nota är på 1 200 Bath och vi är fyra personer blir det 300 Bath var. Vi lägger då alltid 300 Bath var på bordet. Om vi ser att någon inte ätit så mycket så ger vi tillbaka ungefär 100 Bath till honom utan att räkna efter. Bara det att ge tillbaka något är OK. Ingen thailändare tycker att det är mödan värt att betala för precis det du ätit.

Vi gör såhär: Vi lägger pengarna på bordet och en av oss samlar ihop dem och ger till kyparen. Om de verkligen inte vill att du skall betala så kommer de att skjuta tillbaka pengarna till dig. Om du insisterar, och det bör du göra, kan det hända att de tar pengarna. Om du provar att betala två eller tre gånger och de fortsätter att säga:” No, Mai pen rai” betyder det att de inte vill att du skall betala.

Det är ett underligt sätt för dig att visa din hövlighet på, men det fungerar.


Exklusiva och vansinnigt dyra ställen
I det här fallet kan du betala det du åt. Du kan betala litet mera eller litet mindre om du är bland vänner men även att betala precis vad du beställt är OK. Plus litet dricks till servitrisen om räkningen slutar på mera än 1 000 Bath. Det minsta du då lämnar är 50 Bath. Om du är verkligt nöjd med servicen; maten kom snabbt, den var varm, serveringen utfördes på ett snabbt och artigt sätt brukar man ge 100 Bath.


Nattklubbar
Eftersom du inte kommer att äta där gäller det öl, eller den sorts dryck det kommer att bli. Drinkar kostar 100 – 120 Bath om du inte går på alltför exklusiva klubbar. Samma sak gäller för öl. Om sällskapet består av 4 – 5 personer gäller principen för ”runda”. Någon går och köper fem flaskor till fem personer i första rundan. Den andra rundan köps av nästa person osv.
Om du i stället beställer en flaska Black Label eller motsvarande så kostar den mellan 900 och 1 100 Bath. (Red Label är biligare). Samma regler gäller då som för ”Exklusiva och vansinnigt dyra ställen”. Detta gäller inte för ”virke” som senare betalas av vem som helst.

Detta får du inte göra:
• Räkna ut exakt vad du åt och sedan bara betala detta. Det anses som oförskämt här och det får dig att framstå som en snåljåp.
• Sitta avvaktande och inte erbjuda dig att dela på notan. Även om du vet att dina vänner kommer att bjuda skall du erbjuda att betala din del. Om de inte vill att du skall dela kommer de att insistera att du inte skall betala. Om du däremot finner att thailändarna bara sitter och väntar på att du skall betala, så kan du konstatera att du redan skaffat dig nya vänner.
• Insistera på att betala exakt hälften av en mindre summa. “OK, det blev 85 Bath, eller hur? Då är jag skyldig dig 42 Bath och 50 Satang!” Vem tusan bryr sig om 2 Bath och 50 Satang? Gör inte på det viset. Det är bara löjligt


Så här skall du göra:
• Erbjud dig att bjuda dina vänner nästa gång. Det uppskattas.
• Bjud dem på något annat. T.ex. bio efteråt eller några öl nästa gång är OK.
• Säg ”Tack!” efter varje måltid. Även om det bara är gatumat. Det är allt vi vill höra.

Det var väl inte så svårt, eller hur?

        Dessa råd skrevs hösten 2006 av en ung yrkesverksam kvinna i Bangkok. Sederna kan förstås skilja sig mellan stad och landsbygd och mellan olika åldrar och samhällsklasser, men om du följer råden har du stor chans att inte förlora ansiktet.
                                                                            
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam