Sök på vår sajt
         
       
 
   
Chiang Rai - Huay Xai

Dagbok
Arvidsjaur - Chiang Rai

Chiang Rai - Huay Xai
Huay Xai - Na Lae
Na Lae - Luang Nam Tha
Luang Nam Tha
Luang Nam Tha - Udom Xai
Udom Xai - Nong Khiaw
Nong Kniaw - Luang Prabang
Luang Prabang
Luang Prabang
Luang Prabang - Vang Vieng
Vang Vieng - Vientiane
Vientiane - Nong Khai

Karta

Laos
Bilder
Do & Do Not in Laos
Laos Historia
Högtider & festivaler
Jämförelser mellan Laos och Sverige
Klimat & väder
Religioner i Laos

Språket
Tidsskillnad mellan Laos och Sverige

Vad bör man ha med sig?
Vart kan man resa i Laos?
Luang Prabang
Muang Sing
Old Muang Ngoi
Phongsali
Si Phan Don
Valuta i Laos
Valutaväxlare
Visum & pass


Artiklar om Laos

Ta Time Out i Laos
Hemligheten om Laos

         
   
  17 november 2005  

 
             
 

Väckarklockan ringde inte denna morgon eftersom jag hade förväxlat PM och AM men jag vaknade ändå när jag hade tänkt vakna.

Jag åt nudelsoppa på ett nytt ställe på vägen till busstationen.

 
  Reservdäck till bussen som gick till Chiang Khong  
Bussen till gränsstaden Chiang Khong avgick direkt vid halv niotiden. Vädret var litet mulet och bussen hade som nästan alltid alla fönster liksom den bakre dörren öppna så temperaturen var behaglig. Som man kan se på bilden var inte stoppningen på sätena så tjock och benutrymmet var snålt tilltaget, men resan kostade bara en 11-12 svenska kronor så varför skulle jag klaga?
   
 
  Reservdäck till bussen som gick till Chiang Khong    
 


Från busstationen i Chiang Khong tog jag en Tuk-Tuk till färjestället. Den hade den svagaste motor som jag upplevt på en sådan i Thailand. Jag fick gå nerför gatan mot Mekongfloden. Tuk-Tuken hade säkert inte klarat av att köra tillbaka uppför gatan för egen maskin.

 
 
Jag gick ner till stranden där jag tog en båt över till den Laotiska sidan. Vid passkontrollen där uppmanades jag att åka tillbaka till andra stranden, Thailand, och passera passkontrollen först innan jag kunde resa in i Laos.
  Båtar som går mellan Chiang Khong och Huay Xai  
  Den laotiska sidan   Det gjorde jag förstås, men på Thailändska sidan trodde de att jag kom från Laos och försökte få mig att fylla i inresepapperna för ett nytt visum. Allt redde dock ut sig och jag kom slutligen in i Laos.  
       
 

Jag tog in på BAP Guesthouse där en glad fransk- och engelsktalande dam skötte ruljansen. Jag tog en promenad i den lilla staden och försökte att hitta en bank men lyckades inte. I stället växlade jag pengar på pensionatet och var för första gången i mitt liv miljonär. I Kip, den laotiska valutan.

  Guesthousevärdinnan med en miljon Kip
 

 


Jag åt lunch på BAP och drack min första Beer Lao som smakade bra. En kvinna på restaurangen skalade en frukt som jag inte kände igen och jag fick en smakbit. Den var god.

 
 


Sedan tog jag en siesta innan jag gick ut på staden igen och upp till templet Wat Jom Khao Manilat som ligger uppe på flodstranden ovanför staden.  Wat Jom Khao Manilat   Wat Jom Khao Manilat    Wat Jom Khao Manilat   Wat Jom Khao Manilat
 

 

 
           
  Solnedgång nere vid Mekongfloden  

Vid solnedgången fotade jag nere vid Mekongfloden med utsikt mot Thailand.

Middagen var en kyckling med sötsur sås som smakade underbart. Inte den tjocka sås som serveras på de flesta kinarestaurangerna i Sverige.

 

Laos är tyst. Restaurangerna har inte någon musik. Mopederna är tysta och laotierna höjer sällan sina röster. Många har cyklar i stället för mopeder.

Jag beställde en tvådagars resa med en slow boat till Luang Nam Tha kommande dag om det bara anmälde sig tillräckligt många för att resan skulle komma till stånd.

Tidig kväll där jag somnade till det tickande som takfläkten gjorde varje varv den snurrade.

        
  Flicka med paraply
                 
UPP| FÖREGÅENDE DAG | NÄSTA DAG |
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m