Sök på vår sajt: PicoSearch
 
   
 
Första intrycket av Bangkok  

Fakta
 Klimat och väder

 Tidsskillnad
 Jämförelse mellan Thailand och Sverige
 Att räkna på thailändska
 Historia
 Att ringa i Thailand 
 Högtider och festivaler
 Andehus 
 Den thailändska elefanten 
 Frisör
 Thailands mörka sida
 Kvinnornas situation
 Den andra sortens kvinnor
 Buddhismen i Thailand 
 Skolan i Thailand
 Den thailändska familjen
 Thailand år 2004
Fakta om Bangkok
 Första intrycket
 Den positiva sidan
 Krung Thep
 Suvarnabhumi, den nya flygplatsen
 Att shoppa i Bangkok
 Var kan man shoppa i Bangkok?
 Marknader i Bangkok
 Att pruta

 

 


Första gången man kommer till Thailands exotiska huvudstad är det inte så lätt att veta vad man har att vänta. Man kan lätt bli besviken av de första intrycken på väg in mot staden. Oändliga höghus, fullproppade på- och avfarter till motorvägen och skyltar från utländska storföretag som annonserar på engelska. Trots att Bangkok utan tvivel har blivit mera västerländskt och modernt så behöver man bara skrapa litet på ytan för att finna att det klappar ett thailändskt hjärta där under. Mellan skyskraporna och de sofistikerade köpcentra som byggts finns fortfarande det otroliga Wat Pra Kaew och Grand Palace, Gryningstemplet och många flera.

 
 
 

Traditionerna lever också vidare. Bli inte förvånad när du upptäcker att det utanför nästan varje större byggnad finns andehus, som byggts för att ge tur, eller att se munkar som kommer i rad när de går sin tiggarrunda i gryningen, och det är med säkerhet den enda storstaden i världen där man inte blir förvånad om man ser en elefantparad på gatorna.

Mitt i detta finns, tycker många, en av Asiens mest intressanta och spännande städer, men den har också sin beskärda del av problem. Hettan är ett av dem. Eftersom staden ligger i tropikerna är genomsnittstemperaturen sällan under 30 grader under någon del av året och nattemperaturen är inte mycket lägre. Under den heta årstiden, april – maj, kan den gå upp till 40 grader. Då är det, inte särskilt förvånande, lågsäsong för turismen. Trots hettan är det inte speciellt soligt i Bangkok och de flesta dagarna är grå och mulna. Detta gör att många besökare blir förvånade när de kommer ut från Bangkoks flygplats och finner att det som verkade vara en kall och mulen dag i själva verket är kvävande hett.

     

Hettan, kombinerad med hög luftfuktighet och luftföroreningar, gör det nästan omöjligt att promenera längre sträckor i Bangkok. Redan efter ett par hundra meter börjar svetten att rinna. Thailändarna själva promenerar sällan någon längre bit och det finns ett stort antal bilar, bussar, taxibilar och tuk-tukar som de tar i stället.

Tyvärr samverkar alla dessa till trafikkaoset och luftföroreningarna som Bangkok, helt rättvist, är känt för över hela världen. Den till synes permanenta trafikstockning som existerar är en av livets sanningar som gör att resor som skulle kunna ta 20 minuter tar mera än en timma även utanför rusningstid. De relativt sett få gatorna, de årliga översvämningarna i september och oktober och de många hundra nya bilar som tillkommer på gatorna varje dag hjälper inte heller upp situationen. Bangkoks imponerande skytrain och den nya tunnelbanan täcker emellertid tillsammans stora delar av de områden

   

som en besökare kan tänkas besöka och gör att dessa kan undvika trafikproblemen.

De sammanlagda effekterna av trafiken, hettan, luftfuktigheten, bullret, smutsen, luftföroreningarna och stadens oattraktiva utseende gör att många vill åka därifrån så snart de kommit dit. Trots att detta, på ett sätt, är förståeligt har staden en massa att erbjuda de som ger den en chans.  

       
Den positiva sidan av Bangkok>>
UPP
© Familjen Jonsson Storkamp
Contact us: k o n t a k t @ r e s b o r t . c o m

reklam